El PSOE discrepa de la decisió del Suprem i confia a no allunyar-se de Junts i ERC

Feijóo retreu a Sánchez que «només ha aprovat una llei i ni tan sols va saber fer-la» 

Abascal dona la benvinguda a "una mica de decència"

El PSOE discrepa de la decisió del Suprem i confia a no allunyar-se de Junts i ERC
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Paloma Esteban

El PSOE va deixar clar ahir que discrepa del revés del Suprem a la llei d’amnistia, després que els magistrats de la Sala Penal rebutgessin aplicar la mesura de gràcia als dirigents independentistes, com Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, que han sigut condemnats o estan processats per malversació. Oposant-se a la tesi de l’alt tribunal, una reacció poc habitual en el partit, els socialistes van mostrar la seva "discrepància". Alhora, esperen que el moviment judicial no contribueixi a allunyar ERC i Junts en un moment sensible.

Des de la seu del PSOE, al madrileny carrer de Ferraz, la portaveu, Esther Peña, va rebutjar en diverses ocasions entrar en el fons d’una decisió judicial que, va explicar, no coneixia "en profunditat" perquè s’acabava de difondre quan ella va començar la compareixença. Però la dirigent socialista sí que va anticipar que la interlocutòria de l’alt tribunal no hauria d’influir en "res" sobre la relació que republicans i postconvergents mantenen amb el Govern, el PSOE i el PSC. "Són processos diferenciats", va dir.

Es tracta més d’un desig que d’una constatació. L’amnistia va ser la pedra sobre la qual Pedro Sánchez va construir la seva investidura, garantint-se el suport de Junts i ERC a canvi de la norma que pretén donar carpetada als procediments contra el procés, així que el flanc judicial i el polític sempre han estat relacionats.

Just després, fonts de la direcció del partit van anar més enllà. "Mostrem, com sempre, el nostre respecte a les resolucions judicials, tot i que discrepem amb arguments de la decisió acordada. No entrarem a valorar les consideracions polítiques que ha fet el Suprem, sorprenents i innecessàries per a la tasca jurisdiccional que tenen encomanada. És en l’àmbit polític i no judicial en què correspon opinar sobre les lleis, els pactes entre forces polítiques i la tramitació parlamentària de les normes", van dir els socialistes, argumentant que la mesura de gràcia s’ha d’aplicar a la malversació.

Crítiques populars

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va retreure al Govern de Sánchez "haver-se dedicat a acontentar els seus socis" des que va resultar investit al novembre i haver oblidat que els governs s’han de dedicar "a servir als ciutadans" en el seu conjunt. Ho va fer davant la majoria dels seus presidents autonòmics a Salamanca.

Notícies relacionades

Pocs minuts després que el Suprem anunciés que no aplicarà l’amnistia en el delicte de malversació, el dirigent conservador va assegurar que Sánchez "només ha tingut majoria per aprovar una llei i pel que es veu, ni tan sols saben fer-la". Feijóo es referia així, com ha fet tantes altres vegades, al fet que la redacció de la norma –que va elaborar el mateix Executiu i els independentistes que s’havien de beneficiar dels seus efectes– tenia forats. La secretària general del PP, Cuca Gamarra, va assegurar també que la llei d’amnistia "sempre va ser inconstitucional" i que queda demostrat que "és de molt difícil aplicació".

El líder de la ultradreta de Vox, Santiago Abascal, va aplaudir la decisió del Tribunal Suprem, una resolució, va assegurar, que mostra "una mica de decència entre tanta ignomínia".