El tauler català

Puigdemont i Junqueras es reuneixen en plenes negociacions de la investidura

El retrobament hauria tingut lloc diumenge a Waterloo, després que els postconvergents pressionessin Esquerra per recolzar JxCat

Puigdemont i Junqueras es reuneixen en plenes negociacions de la investidura
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Si a principis del mes de juny l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont es va reunir amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira, després d’un llarg període de temps en què s’havien refredat les relacions, ara ha sigut el torn d’Oriol Junqueras. El retrobament entre els dos líders que van compartir Govern durant el 2017 es dona en plenes negociacions per a la investidura a Catalunya i després que Junts pressionés aquest dissabte ERC perquè s’allunyi del PSC i Salvador Illa per donar el seu suport a investir Puigdemont.

Junts ha evitat confirmar en públic la trobada, avançada per La Vanguardia emparant-se amb la discreció de les reunions i les negociacions. No obstant, fora de focus, fonts tant dels postconvergents com dels republicans reconeixen que els dos líders s’han vist. La reunió hauria tingut lloc diumenge passat a Waterloo, on encara resideix l’expresident, malgrat que inicialment s’havia parlat de París.

La reunió és significativa no només per la seva condició de principals líders del procés sinó perquè és àmpliament conegut que mantenen una relació distant des que van compartir Govern (2016-2017). Una relació que després no ha anat a millor, com testifiquen els retrets que l’expresident va dedicar a Junqueras al seu llibre M’explico (La Campana) on repassa la seva presidència i els dies més intensos del 2017, quan es va celebrar l’1-O. També havien discrepat públicament sobre el rumb que havia de prendre l’independentisme, sobretot des que ERC va abandonar la unilateralitat i va apostar per la via del diàleg.

Aquesta és la segona reunió rellevant en menys d’un mes que Puigdemont manté amb els republicans. Com va avançar EL PERIÓDICO, a principis de juny l’expresident ja es va desplaçar a Suïssa per veure’s amb la secretària general dels republicans, Marta Rovira, una reunió que va ajudar a aplanar el terreny per al posterior acord independentista a la Mesa del Parlament. Igual que amb Junqueras, que actualment està en procés de recuperar el seu lideratge dins de la direcció del partit, Puigdemont també s’havia distanciat molt de Rovira i feia anys que no tenien contacte directe i parlaven només a través d’intermediaris.

Notícies relacionades

L’abstenció del PSC

Aquest acostament de Puigdemont a ERC es produeix després de les eleccions catalanes del 12 de maig, quan Junts va arrabassar a Esquerra la condició de primer partit independentista al Parlament. Els postconvergents ara busquen que els republicans s’oblidin de Salvador Illa per donar els seus vots a Puigdemont. No obstant, si l’expresident vol repetir en el càrrec que ja va ostentar entre el 2016 i el 2017 haurà de buscar més suports que els d’Esquerra. Junts i ERC no sumen, per la qual cosa els postconvergents necessitarien l’abstenció del PSC per aconseguir la reelecció de Puigdemont, que els socialistes han negat ja en múltiples ocasions.