Puigdemont reclama apartar el jutge Aguirre del cas de la trama russa

El líder de Junts presenta la querella contra el magistrat a l’apreciar prevaricació en l’obertura d’una altra causa per malversació i alta traïció

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont / JOSEP LAGO / AFP

2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Junts obre una nova via per mirar d’apartar el jutge Joaquín Aguirre de la investigació sobre la suposada trama russa del procés. La defensa de l’expresident català Carles Puigdemont i de la seva mà dreta, Josep Lluís Alay, liderada per Gonzalo Boye –que al seu torn també és investigat i denunciant–, va presentar ahir una querella contra el magistrat per prevaricació i malversació.

El text arriba després que el jutge obrís, ja amb l’aprovació de l’amnistia en curs parlamentari, una nova causa per un delicte de malversació i alta traïció per la trama russa del procés, un últim delicte que no es contemplava en el redactat inicial de l’oblit penal. En aquesta nova investigació, Aguirre ordenava a la policia que realitzés una sèrie d’indagacions, com revisar els telèfons mòbils intervinguts a alguns imputats i comprovar si es van utilitzar fons públics per pagar els viatges a Rússia, malgrat que l’Audiència de Barcelona li va anul·lar la pròrroga de la investigació del cas.

La defensa de Puigdemont considera que l’obertura d’aquesta nova peça separada per continuar amb la indagació, en contra de la decisió de l’Audiència, pot constituir un delicte de prevaricació i un altre de malversació per les "despeses il·lícites per a les arques públiques" i "absolutament injustificades" que considera que pot portar l’ordre. De fet, la querella ho titlla directament de "dispendi" econòmic "producte de la capritxosa i arbitrària voluntat del magistrat d’investigar uns fets que mai han tingut caràcter de delicte i condemnats al sobreseïment".

Els àudios del magistrat

Notícies relacionades

La querella arriba un dia després que sortissin a la llum uns àudios en els quals el togat presumeix que la llei d’amnistia es va tombar per ell: "Al Govern li queden dos telenotícies alemanys. Dos. Llavors, hi ha gent que s’està situant ja. Ha pres partit i el partit soc jo". Una gravació que, pel context, es va produir després que el 30 de gener passat Junts votés en contra de la llei d’amnistia al Congrés, per la qual cosa es va haver de reobrir el procés parlamentari fins a la seva aprovació definitiva el 30 de maig.

L’advocat de Puigdemont veu aquests àudios com una prova més de l’"ànim de prevaricar" i de "torçar el Dret" del magistrat, per la qual cosa demana que se’l cessi provisionalment de la seva activitat o, com a mínim, que se l’aparti de la investigació. "És evident que ha exterioritzat el seu ànim de prevaricar", va apuntar Boye, que també va qualificar la investigació de "prospectiva" i "fantasiosa".