Sánchez assenyala a ERC la seva "mala experiència" amb Junts al Govern

Salvador Illa y Carles Puigdemont

Salvador Illa y Carles Puigdemont / LORENA SOPENA / EUROPA PRESS / ZOWY VOETEN

1
Es llegeix en minuts

L’última paraula sobre el procés d’investidura per a la Generalitat la tindrà la militància d’ERC, via consulta, i el president del Govern, Pedro Sánchez, va demanar ahir "canviar el pas" recordant la "mala experiència" de la coalició entre republicans i postconvergents. Davant la ruptura de la coalició per part de Junts, el cap de l’Executiu aposta per una entesa entre el candidat dels socialistes catalans, Salvador Illa, i ERC.

Sánchez va reconèixer les dificultats per a l’acord durant una entrevista ahir a la cadena SER. No obstant, va afegir que "hi ha elements" per tirar-lo endavant i evitar una repetició electoral que també posaria en perill la seva legislatura per les dificultats que portaria a l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2025.

La posició de Sánchez, que insisteix a deixar plena autonomia a Illa per conduir les negociacions, es produeix menys de 48 després que ERC comuniqués públicament al PSC i a Junts que no vol esgotar el termini de dos mesos de negociació per explorar si és possible un acord d’investidura per fer president de la Generalitat Illa (PSC) o a Carles Puigdemont (Junts). El límit per arribar a un acord i evitar eleccions acaba el 26 d’agost, però la secretària general dels republicans, Marta Rovira, va anunciar que el seu partit es dona "fins a finals de juliol, un mes de termini, per veure si un "preacord" és possible o no.

Notícies relacionades

Quadrar al cercle

Per a l’Executiu, la quota catalana és una línia vermella, mentre s’obre a explorar "fórmules imaginatives" per acontentar ERC i la resta de comunitats. Fins al moment, la seva proposta passa per un finançament "singular", pendent de desenvolupar, que també ha generat dubtes en diverses federacions socialistes. En aquest context, els socialistes busquen quadrar el cercle per acontentar tant els independentistes catalans com la resta de comunitats.