El TC absol un ex alt càrrec de la Junta empresonat pels EROs

La resolució avança l’empara a tres excàrrecs més del Govern andalús i obre la porta a revisar la condemna de Griñán

El TC absol un ex alt càrrec de la Junta empresonat pels EROs

RAUL CARO

2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

El ple del Tribunal Constitucional ha estimat el recurs d’empara que va presentar un dels condemnats pels EROs actualment a la presó, l’exdirector general d’IFA/IDEA Miguel Ángel Serrano Aguilar entre el 2004 i el 2008, i anul·la la condemna a sis anys i mig de presó per prevaricació en concurs amb una malversació continuada que li va ser confirmada pel Tribunal Suprem. Com a responsable de la caixa pagadora de les ajudes va firmar 40 convenis amb la Conselleria de Treball, des de la qual es feia el repartiment d’ajudes.

En el cas d’aquest exdirectiu, l’òrgan declara que s’ha vulnerat el dret a la legalitat penal i la seva presumpció d’innocència. Per això, amb els vots dels set magistrats de la majoria progressista, s’acorda la nul·litat de la sentència de l’Audiència Provincial de Sevilla que el va condemnar inicialment i també la del Suprem del setembre del 2022 que va confirmar aquesta decisió.

L’estimació és parcial, tot i que l’únic que no s’empara és un tema menor, relatiu a l’anticipació al seu dia de la decisió condemnatòria. Per això, i com a conseqüència de l’anul·lació de les sentències condemnatòries, tan sols unes hores més tard que es notifiqués la decisió del Constitucional, la Secció Primera de l’Audiència Provincial de Sevilla va dictar una providència que acordava la posada en llibertat de Serrano.

Correctiu al Suprem

La sentència inclou un fort correctiu al Suprem, a l’afirmar que aquest òrgan –i també prèviament l’Audiència de Sevilla–, va fer una interpretació i aplicació imprevisible del delicte de prevaricació, prohibida pel dret a la legalitat penal garantit en l’article 25.1 de la Constitució i en l’article 404 del Codi Penal, que és el que defineix aquesta conducta per a funcionaris que "tot i saber la seva injustícia, dictin resolucions arbitràries en un assumpte administratiu".

Notícies relacionades

La decisió adoptada ahir pel ple del Tribunal Constitucional, que anul·la part de les condemnes per malversació imposades en el cas dels EROs d’Andalusia, marca el camí que seguiran previsiblement les pendents per al ple d’aquesta setmana respecte a altres excàrrecs de la Junta a la presó: l’exconseller d’Innovació Francisco Vallejo, l’exconseller d’Ocupació Antonio Fernández i l’exconseller de Justícia i Administració Pública Jesús María Rodríguez Román. També es revisarà la condemna de l’exconsellera d’Hisenda Carmen Martínez Aguayo, en llibertat al ser-li atorgat el tercer grau penitenciari el 10 de juny passat.

La majoria progressista de l’òrgan judicial de garanties avala la ponència de la seva vicepresidenta, Inmaculada Montalbán, que acull la tesi que van mantenir des del primer moment les defenses dels condemnats.