El compromís de Puigdemont

Junts defensa que, malgrat la decisió del Suprem de mantenir l’ordre de detenció de l’excap del Govern, aquest tornarà si hi ha investidura. Però els escenaris que s’obren són múltiples.

El compromís de Puigdemont
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No hi ha canvi de plans. Això, almenys, és el que assegura Junts. El secretari general postconvergent, Jordi Turull, va assegurar dilluns, després de conèixer-se la sentència del Tribunal Suprem que denega l’amnistia a Carles Puigdemont, que l’expresident "és una persona de paraula". Tornar si hi ha investidura "és un compromís que ell manté", va dir. No obstant, hi ha molts interrogants oberts.

¿POT SER DETINGUT FORA D’ESPANYA?

Puigdemont pot continuar movent-se per l’estranger sense temor de ser arrestat, ja que no pesa sobre ell cap ordre de detenció internacional. El jutge Pablo Llarena va renunciar a reactivar l’euroordre fa més d’un any i només continua vigent la petició d’arrest a Espanya.

¿SERÀ ARRESTAT AL TRAVESSAR LA FRONTERA?

No obstant, sí que seria detingut ara en cas de creuar la frontera amb Espanya. Una situació que ja gairebé donen per feta en la seva defensa, liderada per Gonzalo Boye, i també a Junts, malgrat insistir que l’agenda política i personal de l’expresident no es veurà alterada per la judicatura espanyola. Durant la campanya electoral, l’entorn de Puigdemont comptava amb la possibilitat que fos arrestat si torna, tot i que visibilitzaven una espècie de detenció tècnica, similar a la de l’exconsellera Clara Ponsatí. Però la decisió del Suprem complica la seva situació, ja que Llarena podria enviar-lo a la presó.

¿TORNARÀ SI ES CONVOCA UN PLE D’INVESTIDURA?

Ni l’expresident ni el líder del PSC, Salvador Illa, guanyador de les eleccions del 12 de maig, han presentat la seva candidatura a la investidura, cosa que va portar el president del Parlament, Josep Rull, a firmar un acte equivalent per activar el calendari. Els dos líders van al·legar que no tenien suports i van decidir no desgastar-se. Hi ha temps fins al 26 d’agost perquè algun dels dos dirigents es postuli.

¿I SI EL CANDIDAT ÉS ILLA?

A partir d’aquí és quan entra en joc la negociació. ERC, en plena crisi, negocia amb els socialistes un eventual suport a la investidura d’Illa, a qui exigeix un nou model de finançament per a Catalunya. La seva voluntat és que el Govern central concedeixi a la Generalitat la capacitat de gestionar tots els impostos a la comunitat.

¿ES PRESENTARÀ L’EXPRESIDENT A LA REELECCIÓ?

També Puigdemont podria postular-se i presentar-se a la reelecció. El partit continua mantenint que la investidura del seu líder és possible i encoratja aquesta possibilitat amb acostaments i reunions amb els republicans, però perquè sigui investit un altre cop president de la Generalitat necessita una abstenció del PSC, que els socialistes ja han rebutjat taxativament concedir-li. Puigdemont no va voler enfrontar-se a un debat fallit la setmana passada, però Junts evita aclarir si farà el pas de tornar i presentar-se a la investidura abans del 26 d’agost, tot i que no tingui els vots assegurats.

Notícies relacionades

¿I SI NO HI HA PLE?

Si ni Illa ni Puigdemont decideixen postular-se, podria no arribar a produir-se un debat d’investidura. L’expresident podria decidir tornar per la Diada, com tenia previst abans de la convocatòria d’eleccions anticipades, o en altres dates, com l’aniversari de l’1 d’octubre. Però també podria ajornar la data de la tornada sine die per no ser empresonat. "No passem tantes pantalles", demanen des de Junts, per evitar respondre la pregunta i revelar altres cartes..