Una altra empresa vinculada a Gómez tenia un ‘forat’ de 631.442 euros

L’escola de negocis The Valley va rebre el 2021 juntament amb la firma Innova Next SLU dos contractes públics per 8,4 milions

Una altra empresa vinculada a Gómez tenia un ‘forat’ de 631.442 euros
2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

L’Escola de Negocis The Valley, que va resultar adjudicatària el juliol i agost del 2021 en una unió temporal d’empreses (UTE) al 50% amb la firma Innova Next SLU –propietat de l’empresari Juan Carlos Barrabés–, de dos contractes de 4,8 i 3,6 milions d’euros [8,4 milions en total] abonats per l’empresa pública Red.es, tenia tan sols dos anys abans, el 2019, uns "resultats negatius" de 631.442 euros. Així ho especifica un certificat expedit pel llavors vicesecretari del consell d’administració de la mercantil firmat el 29 de desembre del 2020, inclòs en el sumari que va iniciar el jutge Juan Carlos Peinado, i que ara investiga la Fiscalia Europea.

Aquesta UTE va ser recomanada per Begoña Gómez, la dona del president del Govern, Pedro Sánchez, que declararà avui com a investigada. Segons la querella que va interposar el sindicat de funcionaris Manos Limpias, que va ser acceptada a tràmit pel titular del Jutjat d’Instrucció número 41 de Madrid, Juan Carlos Peinado, "aquestes adjudicacions s’associen al fet que l’UTE inclogués en les seves ofertes cartes de declaració d’interès i suport firmades per Begoña Gómez".

"Dubtosa cobrabilitat"

Però no només The Valley tenia una situació econòmica compromesa abans de ser objecte dels contractes públics, perquè tal com va avançar aquest diari la mercantil Innova Next SLU, l’altra integrant de l’UTE, mantenia en els seus comptes del 2020 i 2021 "saldos de dubtosa cobrabilitat", que de forma conjunta superaven el milió d’euros, explica l’informe d’auditoria.

Notícies relacionades

Les empreses la viabilitat de les quals posava en dubte l’auditor eren, al seu torn, propietat del grup d’empreses de Barrabés, en concret la mercantil StepOne Ventures SLU i Prismchain SLU. En el cas d’Innova, l’informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que consta en el sumari contrastava la precària situació econòmica amb el fet que hagués aconseguit 20,2 milions d’adjudicacions públiques que va rebre els anys 2021 i 2022.

Les denúncies que van donar lloc a l’obertura de la investigació pel jutge Juan Carlos Peinado apuntaven a l’empresa pública Red.es per un contracte en què va resultar adjudicatària l’UTE d’Innova Next –de Barrabés– i la societat The Valley per a l’execució d’un Servei de Formació per a l’ocupació en l’economia juvenil, per 3 i 2,8 milions respectivament. També se li va adjudicar un servei de formació per a les persones aturades en l’economia digital per 4,4 milions. Es tracta de contractes que van ser finançats amb fons de la UE, raó per la qual la seva investigació ha passat a ser competència de la Fiscalia Europea. Amb tot, el jutge reté la causa en relació amb altres contractes adjudicats a les empreses de Barrabés, la relación de Begoña Gómez amb Globalia i recentment ha ampliat els fets que integren les seves indagacions a les últimes ampliacions de querella presentades tant per Vox com per Hazte Oír en relació amb un programa informàtic de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) que va ser utilitzat en la seva càtedra. En relació amb aquestes denúncies, Peinado ha citat avui com a testimoni el rector de la Universitat Complutense de Madrid, Joaquín Goyache Goñi.