Koldo va intermediar perquè Ábalos saldés un deute amb Globalia

Air Europa va reclamar els 77,1 milions d’euros a la Direcció General d’Aviació Civil per "les subvencions al trànsit aeri regular"

Koldo va intermediar perquè Ábalos saldés un deute amb Globalia
1
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

Els correus electrònics interceptats pels agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil evidencien que Koldo García Izaguirre, que va ser assessor de l’exministre José Luis Ábalos, va actuar com a intermediari entre el comissionista de la trama Víctor de Aldama i el mateix Ministeri de Foment per mirar de cancel·lar un deute de 77,1 milions que Air Europa reclamava a la Direcció General d’Aviació Civil per "les subvencions al trànsit aeri regular" de les Canàries, les Balears i Ceuta i Melilla.

L’al·ludida cadena de correus electrònics de 18 de març del 2020 s’inicia amb un missatge de Ramiro Campos Gallego, el director de l’Assessoria Jurídica de Globalia –el grup matriu de l’aerolínia–, adreçat en primer terme a Víctor de Aldama, que minuts després el reenvia a Koldo García Izaguirre. Aquest, al seu torn, el trasllada al correu electrònic oficial d’un empleat del Ministeri de Foment. En el missatge, a què ha tingut accés aquest diari, el directiu de Globalia adjunta un document que especifica les quantitats "pendents de cobrament de la DGAV", en al·lusió a la Direcció General d’Aviació Civil, organisme integrat al Ministeri de José Luis Ábalos.

Notícies relacionades

En concret, aquestes quantitats es refereixen als abonaments suposadament compromesos per Aviació Civil, entre agost del 2019 i febrer del 2020, amb Air Europa, en virtut de la subvenció que s’atorga a les companyies aèries per fomentar el trànsit aeri regular entre les Illes Canàries (42,5 milions), les Illes Balears (33,6 milions) i Ceuta i Melilla (964.090 euros). A la taula s’especifica que en la pàgina web "del Tresor" hi havia diverses factures "retingudes per incompliment del pressupost monetari", per un valor de 24 milions d’euros, tal com va avançar ABC. El document adjunt enviat inicialment pel directiu de Globalia Ramiro Campos Gallego acaba, de forma literal: "El telèfon al Tresor no l’agafen però continuaré insistint".

Aquest diari s’ha posat en contacte amb un portaveu de Globalia, que ha assegurat no tenir informació sobre si Globalia va cobrar alguna quantitat gràcies a la suposada intermediació de Koldo García Izaguirre mentre aquest era assessor del Ministeri de Foment.