PSOE i PP inicien la reforma del CGPJ davant el malestar dels seus socis

El Congrés acceptarà avui a tràmit la proposició de llei per a l’elecció de jutges

PSOE i PP inicien la reforma del CGPJ davant el malestar dels seus socis

Víctor Fernández - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PP i el PSOE s’han conjurat per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i iniciar la futura reforma en temps rècord. Després de més de 2.000 dies de bloqueig, populars i socialistes volen tenir llest en 27 dies l’aprovació del nou Consell i d’una proposició de llei que estableixi les bases per configurar un nou model d’elecció de part dels vocals. Avui faran el primer pas al Congrés davant el malestar dels seus socis, a esquerra i dreta, que denuncien el repartiment de la Justícia entre els dos grans partits.

En un clima que amb prou feines dona a entendre que existeixi cap possibilitat d’arribar a acords, els de Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo han aconseguit teixir un pacte que en els últims anys ha fracassat en nombroses ocasions. Avui, en un ple extraordinari que començarà a les 12 del migdia, es materialitzarà aquesta entesa amb l’acceptació a tràmit d’una proposició de llei que reforma la llei orgànica del Poder Judicial per mandatar al nou CGPJ que en el termini de sis mesos elabori i aprovi, per una majoria de tres cinquens, una "proposta de reforma del sistema d’elecció dels vocals de procedència judicial".

La norma, segons els plans de les dues formacions, es tramitarà al Congrés en dues setmanes. El pacte inclou, a més, el compromís ferm del PP i el PSOE de no acceptar cap esmena que no tingui el vistiplau dels dos partits. Així, amb la majoria reforçada que tenen –257 diputats en total– la llei no trobarà cap obstacle i s’espera que el 31 de juliol sigui ratificada de manera definitiva pel Senat. No obstant, pel camí sí que quedarà patent el rebuig de tots els seus socis.

A esquerra i dreta

Notícies relacionades

La setmana passada, tot just es va conèixer l’anunci de l’acord, els socis de l’Executiu es van llançar a criticar la "gran coalició" que estaven forjant el PP i el PSOE. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va denunciar que el repartiment del CGPJ –10 vocals per als populars i 10 més per als socialistes– "no reflecteix la pluralitat del Congrés". La seva homòloga a Junts, Míriam Nogueras, va apuntar que la regeneració democràtica anunciada per Sánchez s’havia quedat en un "pacte amb el PP", i el portaveu del PNB, Aitor Esteban, es va estranyar que per a aquest pacte haguessin "trigat tant temps".

N’hi ha que consideren, fins i tot, que l’acord del CGPJ és un canvi en la dinàmica de la legislatura, amb un PSOE que s’inclinarà cap al PP.