Sergi Sabrià marxa pels cartells de Maragall carregant contra Junqueras

El viceconseller nega tenir qualsevol vincle amb la polèmica i es considera una víctima de la guerra interna a ERC / Assegura que amb la seva dimissió intenta evitar "enfangar" el seu partit

El exviceconseller de ERC Sergi Sabrià este jueves.

El exviceconseller de ERC Sergi Sabrià este jueves. / MARC PUIG / ERC

3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La polèmica pels cartells que es burlaven de l’Alzheimer de l’expresident Pasqual Maragall i que van sortir de dins d’ERC ha causat la primera víctima en política. El viceconseller del Govern, Sergi Sabrià, va anunciar ahir la seva dimissió, malgrat que va negar haver tingut qualsevol vincle amb la iniciativa. En una compareixença des de la seu del partit va esgrimir que se’n va per evitar que s’utilitzi el seu nom per "enfangar" l’organització. "No soc culpable de res. Me’n vaig perquè crec que és la millor aportació que puc fer ara al projecte", va dir.

Sabrià es considera una víctima de la guerra interna que ha esclatat a ERC pel control del partit i que enfronta dues faccions, una de liderada per la secretària general, Marta Rovira, i una altra per l’exlíder del partit, Oriol Junqueras. Ell està adscrit al sector rovirista i considera que el sector junquerista ha volgut vincular-lo falsament a la polèmica dels cartells per cobrar-se el seu cap.

Sabrià ha carregat durament contra Junqueras en més d’una ocasió, acusant-lo de ser el responsable d’aquestes tensions. "Hi ha a qui no li importa ni el partit, ni la militància, ni la ciutadania ni el país, sinó el desig personal de controlar l’organització i fer-se-la a mida", va concloure, davant l’atenta mirada del mateix Maragall i d’una comitiva de càrrecs del Govern i del partit.

En el focus

La polèmica pels cartells de Maragall, uns fets que van passar en el marc de les eleccions municipals del 2023, ha esclatat aquesta setmana amb una investigació periodística que ha revelat que els cartells van sortir des de dins d’ERC com una operació de falsa bandera. És a dir, es pretenia crear polèmica perquè el germà de l’expresident, el llavors candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, guanyés notorietat pública davant la seva pèrdua de terreny en les enquestes.

Un dels noms que s’han vinculat als fets ha sigut el de Sabrià, que en el passat va ser responsable de comunicació i estratègia del partit. La investigació no el fa responsable dels cartells, però afirma que fa mesos que coneixia que era una iniciativa que havia sortit d’ERC i que, a més, va estar en contacte amb el militant ras que després va confessar els fets.

Sabrià va assegurar una vegada i una altra que no hi va tenir res a veure, que només va ser "el bomber" que va mirar d’apagar el foc que van provocar "d’altres". És a dir, que va mirar de mediar per solucionar-lo. "Jo mai vaig aprovar ni aprovaria una qüestió com la dels cartells de l’Alzheimer", va insistir.

Notícies relacionades

Sabrià i el rovirisme no només miren de quedar exonerats de la controvèrsia, sinó que assenyalen un culpable per la decisió dels cartells: l’exdirector de comunicació del partit Tolo Moya, que està adscrit al sector de Junqueras. Asseguren que va ser el pare de la idea. Tot i que Sabrià no va esmentar explícitament Moya, va donar a entendre que el seu únic paper va ser intentar treure Moya del problema quan es va descobrir. "Vaig intentar donar un cop de mà a qui no ha estat a l’altura, a qui no tenia capacitat o que va fer un ús pervers de les eines de les quals disposava", va dir.

Moya sempre ha negat que fos l’autor de la iniciativa. ¿Qui té raó? La comissió d’ètica del partit està investigant l’assumpte i haurà de prendre una decisió, prenent declaració als afectats la setmana vinent.