La Fiscalia General desautoritza la catalana sobre l’amnistia a Buch

El ministeri públic del Suprem no formalitzarà el recurs contra la sentència del TSJC que aplica l’oblit penal de l’exconseller

La Fiscalia General desautoritza la catalana sobre l’amnistia a Buch
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Fiscalia Superior de Catalunya va anunciar que recorrerà la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que aplicava l’amnistia a l’exconseller d’Interior Miquel Buch i al mosso Lluis Escolà, que va fer d’escorta a l’expresident Carles Puigdemont a l’estranger, segons van confirmar a EL PERIÓDICO. No obstant, des de la Fiscalia General de l’Estat es va assegurar a aquest diari que el ministeri públic del Tribunal Suprem no formalitzarà aquest recurs tenint en compte la interlocutòria del jutge del Suprem Pablo Llarena en què rebutjava amnistiar Puigdemont. Les fonts consultades consideren que aquesta resolució avala l’aplicació de la llei a Buch.

Els anuncis de recurs de cassació que realitzen les fiscalies autonòmiques o l’Audiència Nacional han de ser corroborats pels seus companys que actuen davant l’alt tribunal i, en l’assumpte de Buch, no interposaran finalment recurs, al considerar que la resolució del magistrat instructor del procés al mateix Suprem coincideix amb la decisió del TSJC.

El setembre del 2023, l’Audiència de Barcelona va condemnar a quatre anys i mig de presó i 20 d’inhabilitació a Buch, i va imposar quatre anys de presó i 19 d’inhabilitació a l’exagent Escolà, que el 2017 va ajudar a fugir d’Espanya Puigdemont i que en els 224 dies que va ser contractat com a assessor en la Conselleria d’Interior va cobrar 52.712 euros.

Sense afany de lucre

L’advocada de Buch, la penalista Judit Gené, va adduir que els fets que s’atribueixen a l’ex alt càrrec de la Generalitat s’ajusten al que requereix la norma de l’oblit penal. A més, va afirmar que en la sentència el tribunal no descriu cap afany de lucre de Buch ni d’Escolà, una tesi que ha sigut recollida en la sentència del TSJC per la qual s’aplica l’amnistia.

Notícies relacionades

Les fonts consultades per aquest diari expliquen que el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, va informar divendres mitjançant un correu electrònic enviat a la Fiscalia General que interposaria un recurs en oposició a l’aplicació l’amnistia a Buch. Aquell dia, van indicar, el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, estava de viatge. Aquell mail no va ser respost per la Fiscalia General i el fiscal de Catalunya va seguir endavant amb les seves intencions i dimecres va anunciar que presentaria el recurs. La Fiscalia General considera que hi ha hagut deslleialtat.

Des de la Fiscalia General es precisa que el criteri sobre l’aplicació de l’amnistia va ser fixat pel fiscal general, després d’escoltar la Junta de fiscals del Tribunal Suprem.