PP i PSOE omplen d’atacs creuats el primer pas per renovar el CGPJ

Els populars justifiquen el pacte amb els socialistes perquè han "frenat el populisme"

PP i PSOE omplen d’atacs creuats el primer pas per renovar el CGPJ
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Els gruixuts atacs que es van llançar ahir PP i PSOE en el ple del Congrés van enfosquir l’acord al qual han arribat els dos partits per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Entre les crítiques i els retrets, els diputats populars i socialistes van acceptar a tràmit una proposició de llei que estableix les bases per modificar el sistema d’elecció del Consell, reforça la independència judicial i dona el tret de sortida a la renovació dels membres del CGPJ. Tot això davant el malestar de la resta de partits, sobretot en els socis de l’Executiu, que van lamentar que el PSOE hagi iniciat una "nova gran coalició" amb el PP per repartir-se de nou el poder judicial.

L’elecció de Miguel Tellado, un dels dirigents amb un discurs més dur dins del PP, per defensar la iniciativa ja donava una pista del tarannà amb què enfrontaven els populars aquest primer debat arran de l’acord que van tancar a Brussel·les la setmana passada. Tellado va iniciar la seva intervenció assegurant que Pedro Sánchez "s’ha convertit en el màxim exponent del populisme" i el va criticar per "detestar els contrapoders". I, per justificar el pacte amb els socialistes, va apuntar que han "aconseguit frenar al populisme". "El poder sense límits ha trobat els seus límits: la Constitució, la Comissió Europea i el PP", va sentenciar. La resposta l’hi va donar el portaveu del PSOE, Patxi López, destacant la incongruència dels atacs amb la materialització d’un pacte: "No sé si està demostrant que els fa vergonya haver arribat a un acord amb nosaltres o que continuen tenint por d’alguns o algunes dins del seu partit, que estan enfadats, i venen aquí a dissimular". Tot i que amb un to menys agressiu, López no va perdre l’ocasió d’agrair al PP que compleixi "per fi la Constitució" i, a més, els va criticar que es dediquin a "deslegitimar" les institucions judicials, amb referència a les crítiques a la imparcialitat del Constitucional.

L’acord

Notícies relacionades

Els dos dirigents van reivindicar l’acord i van voler fer seva la llei que es va acceptar a tràmit. Aquesta norma, que s’aprovarà a finals de juliol, ordena al nou CGPJ que en el termini de sis mesos elabori i aprovi, per una majoria de tres cinquens, una "proposta de reforma del sistema d’elecció dels vocals de procedència judicial". A més, impedeix que en el futur el fiscal general de l’Estat o qualsevol vocal del CGPJ pugui ser algú que en els cinc anys anteriors hagi ocupat un càrrec públic.

La tramitació i l’aprovació d’aquesta llei és una condició indispensable imposada pel PP per renovar el CGPJ. Ahir, la Mesa del Congrés va activar els tràmits previs a l’aprovació dels 10 vocals que li correspon elegir i el Senat farà el mateix els pròxims dies. Així, s’espera que la tercera setmana de juliol es produeixi alhora l’aprovació de la norma i dels nous membres del Consell.