El finançament autonòmic

ERC veu insuficient l’oferta del Govern d’un consorci tributari

L’organisme, previst en l’Estatut, mai s’ha desenvolupat 

Socialistes i republicans escenifiquen que la investidura d’Illa és difícil però no impossible

ERC veu insuficient l’oferta del Govern d’un consorci tributari
2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu

En plena negociació de la investidura, la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC) va reunir ahir un representant del PSC, d’ERC i dels Comuns en una sala per debatre el futur de les esquerres. De la trobada es desprèn que el pacte per investir Salvador Illa (PSC) no és impossible, però ara mateix continua lluny. La gran discrepància es troba en com encarar la millora del finançament de Catalunya.

Esquerra va aprofitar la cita per advertir que no els satisfà l’última oferta socialista per millorar-la. L’oferta, segons va transcendir dijous, implicaria crear un consorci tributari entre l’Estat i la Generalitat –que ja es preveu en l’Estatut, però mai s’ha desenvolupat– que s’encarregaria de recaptar els impostos en aquesta comunitat. L’Estatut, no obstant, no determina quins impostos podria recaptar la Generalitat, i ho deixa en mans de la "delegació de l’Estat".

El representant d’ERC en la taula de debat i negociador de la investidura, Josep María Jové, va assenyalar que encara no tenen formalment la proposta socialista a sobre de la taula. No obstant, va avisar també que, d’entrada, li "grinyola". El motiu és que va recordar que a Catalunya ja hi ha una Agència Tributària de Catalunya i que el seu partit vol donar-li plenes facultats, no crear un consorci que generi duplicitats. A més, ERC rebutja que el nou finançament compti amb la participació de l’Estat.

Així, va insistir en una "sobirania fiscal" en què l’agència catalana gestioni tots els impostos i després pacti una "solidaritat" territorial amb l’Estat.

Notícies relacionades

Que el finançament serà un tema clau ja es va veure clarament en el debat. La representant socialista, Esther Niubó, va recordar que el seu partit també vol millorar el finançament per una qüestió d’"ordinalitat". És a dir, per aconseguir que Catalunya deixi de ser la tercera comunitat que aporta recursos a la caixa comuna i després sigui la 14a a rebre els recursos de l’Estat. Això sí, va advertir que el nou sistema, sigui quin sigui, ha de comptar amb la "participació de l’Estat". Aquest és, per tant, el gran punt de fricció entre els dos partits.

La clau de la investidura està en mans dels republicans. Jové va admetre que un pacte a tres PSC-ERC-Comuns per investir Illa és "aritmèticament" possible, però va deixar entreveure que continua lluny. El tercer actor de la investidura, els Comuns, es van reivindicar com la part "petita" de la negociació, però "igualment necessària". Candela López es va mostrar "positiva" amb les possibilitats d’arribar a un acord.