Autonomies del PP rebutgen la reforma de la llei d’estrangeria

Génova accepta el repartiment de menors migrants i ratifica "la solidaritat" dels seus territoris amb la situació de les Canàries

Autonomies del PP rebutgen la reforma de la llei d’estrangeria
2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

El PP s’oposa a la reforma de la llei d’estrangeria que el Govern juntament amb l’Executiu canari que encapçala Fernando Clavijo (Coalició Canària) –i que comparteix precisament amb els populars a les illes– pretén aprovar abans que acabi el mes de juliol. Aquest canvi en la norma permetria a l’Estat intervenir i agilitzar la derivació de menors migrants no acompanyats cap a altres territoris quan Canàries estigui al límit de la seva capacitat. Segons expliquen en la direcció nacional conservadora, els populars rebutjaran la proposta i donen per fet que no arribarà al Congrés en les pròximes setmanes. Sense el PP, Pedro Sánchez necessita el suport de tots els seus socis d’investidura i Junts ha dit que s’hi oposa.

Al que sí que donaran llum verda les comunitats autònomes del PP és al repartiment dels gairebé 6.000 menors migrants que continuen bloquejats a les Canàries, a l’espera d’una solució humanitària la urgència de la qual és ja absoluta. Aquest cap de setmana Canàries s’ha vist obligada a instal·lar una carpa al port de Naos (Lanzarote) per atendre els nens als molls. La situació és de col·lapse absolut com ha advertit Clavijo en les últimes setmanes. Des de diverses comunitats del PP recalquen a aquest diari "que sempre han actuat amb responsabilitat i solidaritat" i "que ho tornaran a fer" en aquesta ocasió. També dirigents de la cúpula conservadora garanteixen que aquest repartiment es portarà a terme i que cada autonomia assumirà el que li correspongui. La preocupació al PP, insisteixen, és que l’estiu "serà molt complicat" i els càlculs que tenen a Génova, del mateix Executiu canari, passen perquè més d’11.000 menors podrien arribar durant les setmanes estivals.

En la conferència sectorial avançada a aquest dimecres s’abordaran tots aquests assumptes. Alguns consellers del PP acudiran a Tenerife i d’altres ho faran per via telemàtica. Els conservadors sí que s’oposen a la proposició de llei que vol reformar la llei d’estrangeria tant pel fons com per la forma. Primer es queixen que el Govern hagi elegit aquesta via parlamentària i insisteixen que l’Executiu de Sánchez busca "carta blanca" per prendre decisions en el futur que afecten els territoris sense comptar-hi després d’una "política migratòria fallida durant anys".

Gran escull

Notícies relacionades

El gran escull per al PP té a veure amb el finançament d’aquesta iniciativa. Els conservadors recalquen que l’acollida de tots els menors migrants ha d’estar garantida amb recursos propis: infraestructures (en algunes autonomies no hi ha centres i en d’altres el límit de la capacitat ja està àmpliament superat, asseguren) i partides concretes per sufragar tots els drets i serveis que necessiten els nens i adolescents fins a complir la majoria d’edat. En la direcció nacional recalquen que la proposició de llei no va acompanyada d’una memòria econòmica ni d’inversions específiques. És més, asseguren que les comunitats autònomes continuen sense tenir informació.

Davant aquesta situació, la desconfiança i, sobretot, la crítica a una política migratòria que el PP veu completament "fallida i plena de pedaços", els conservadors asseguren en aquest moment "solidaritat" dels seus presidents, però rebutgen recolzar la reforma de la llei d’estrangeria. Feijóo va parlar d’aquesta solidaritat fa dies, però després va endurir bona part del seu discurs aprofitant una trobada amb els principals líders del PP europeu.