ERC cita un testimoni clau per aclarir qui va ordenar els pasquins

La comissió que investiga els fets crida l’exdirector de comunicació Tolo Moya

Imagen del último consejo nacional de ERC durante la intervención de Marta Rovira.

Imagen del último consejo nacional de ERC durante la intervención de Marta Rovira. / ERC

1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La comissió d’ERC encarregada d’investigar la polèmica pels cartells sobre l’Alzheimer que es burlaven dels germans Maragall ha citat per avui l’exdirector de comunicació del partit Tolo Moya. Ell és un testimoni clau dels fets i una figura que ha desencadenat una guerra total entre les dues faccions que es disputen el control d’Esquerra: d’una banda, els roviristes, liderats per la secretària general, Marta Rovira, i, de l’altra, els junqueristes, pilotats per l’expresident de la formació Oriol Junqueras. Els dos sectors es responsabilitzen mútuament dels cartells de burla. Les incògnites del cas hauran de quedar aclarides, a tot estirar, divendres, quan la direcció prengui una decisió sobre sancions o possibles expulsions de les files.

Notícies relacionades

Fins ara se sap que hi ha quatre d’implicats, un militant ras d’ERC que va ordenar executar la iniciativa a tres joves de la comarca de l’Anoia sense adscripció al partit. Això és el que ha reconegut la direcció i el que ha aconseguit acreditar la justícia, que va arxivar els fets al no veure-hi delicte. El que no queda clar és si, a part d’aquestes quatre persones, darrere de l’autoria hi ha algú de les altes esferes d’ERC. Els roviristes assenyalen precisament Moya, adscrit al sector junquerista. Des del junquerisme, en canvi, s’apunta a dos exestrategs del partit: els roviristes Sergi Sabrià –que va dimitir de viceconseller dijous passat– i Marc Colomer.

Amb la investigació judicial arxivada, ara només queda la indagació del partit. La persona sobre qui recauen les indagacions és el responsable de compliment de la normativa del partit, el militant i advocat Xavi Mombiela. Des de la formació es defensa que és un perfil "independent" que arribarà a les conclusions que estimi oportunes sense pressions..