La crisi migratòria

Feijóo defensa un repartiment dels menors "solidari" tot i l’amenaça de Vox

Abascal insisteix que donarà per "trencats" els pactes amb el PP si accepta la distribució

Feijóo defensa un repartiment dels menors "solidari" tot i l’amenaça de Vox
2
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +
Paloma Esteban

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va acusar ahir el Govern de no tenir política migratòria i d’"abandonar" les autonomies en ple debat sobre el repartiment de menors migrants no acompanyats. En una roda de premsa des del Parlament, després de reunir-se amb els 15 diputats del PP català i membres de la direcció del partit, Feijóo va evitar respondre directament a l’advertència del líder de Vox, Santiago Abascal, que ahir va insistir que donarà per "trencats" tots els pactes autonòmics amb el PP si accepta la distribució de menors en situació irregular, que es debatrà demà en la conferència sectorial a Tenerife.

"El Govern ni té política migratòria ni solucions, sinó que crea aquest tipus de problemes i té abandonats en el diàleg les comunitats autònomes. No hi parla, no s’hi reuneix i, després de demanar-ho durant molt de temps, sembla ser que dimecres tindran la primera reunió per veure com s’aborda el problema", va etzibar ahir el líder popular. Feijóo va assegurar que no sap què passarà, però va dir que sempre s’ha sigut "solidari" en la recepció de menors "dins de les capacitats per rebre’ls, tractar-los i cuidar-los". Així, va avisar que "ningú pot donar el que no té", però va assenyalar que les autonomies governades pel PP "posaran a disposició" del Govern central i de l’Executiu canari "la seva capacitat per atendre els menors".

La situació de gairebé 6.000 nens i adolescents a les Canàries està al límit i les autonomies han de decidir si accepten que se’ls derivi cap als seus territoris. Abascal va ser clar: els governs que "no utilitzin els mitjans polítics i legals per evitar-ho" es trencaran. Després va insistir en la seva resposta: "No acceptarem cap tipus de repartiment".

Notícies relacionades

La situació dels socis de coalició en diverses comunitats es complica perquè el PP està disposat a acceptar el repartiment de menors que es pacti, defensant la "solidaritat" de totes les autonomies d’Espanya amb les Canàries. Una altra cosa és la reforma de la llei d’estrangeria, a la qual el PP s’oposa. Però Vox no vol que les seves autonomies acceptin el repartiment de menors i afirma que no ho consentirà. "Si el PP accepta el repartiment, serà col·laboracionisme. Demanarem que es facin recursos, que es tracti d’impedir", va continuar Abascal en roda de premsa. El Govern, mentrestant, va elevar la pressió sobre Feijóo perquè es desprengui dels seus socis i faciliti un acord sobre la distribució de migrants menors entre les comunitats, informa Iván Gil.

Poc després que Abascal elevés el seu envit, la vicepresidenta primera de l’Executiu, María Jesús Montero, va apuntar: "Feijóo calla i busca excuses". "Nosaltres li diem que trenqui aquests governs perquè són un retrocés en els avenços", va afegir.

Temes:

Govern Vox