Feijóo demana fons amb el repartiment de migrants per evitar "inseguretat"

El PP de Ceuta i el de les Canàries reclamen negociar amb Sánchez una reforma de la llei d’estrangeria perquè la derivació sigui "automàtica"

Feijóo demana fons amb el repartiment de migrants per evitar "inseguretat"
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El repte de la immigració irregular que arriba a les costes espanyoles està posant en una difícil tessitura Alberto Núñez Feijóo. Els líders del seu partit més afectats per les conseqüències socials i econòmiques d’aquest fenomen, a les Canàries i Ceuta, ho tenen molt clar: és necessari reformar la llei d’estrangeria perquè el repartiment dels menors immigrants –que suposen el cas més greu de la falta de coordinació i ajuda– entre les diferents comunitats es faci de manera àgil i constant. No obstant, aquesta petició, per ara, ha caigut en sac foradat i Feijóo s’avé a la idea que els territoris governats pel PP acullin menors i siguin "solidaris" amb l’arxipèlag canari, però només si aquest repartiment va acompanyat de diners "perquè no es generin riscos d’inseguretat".

Així ho va dir ahir el vicesecretari i portaveu, Borja Sémper, quan va intentar escapar-se de la contradicció del PP: acusa el Govern central d’improvisar amb els immigrants menors alhora que es resisteix a canviar la llei d’estrangeria, un canvi normatiu que acabaria amb la improvisació i les reunions extraordinàries per abordar aquest assumpte, que afecta de manera permanent territoris com les Canàries, Ceuta i Melilla. "Exigim un fons de contingència amb prou diners per dotar les comunitats de mitjans personals, materials, tècnics i econòmics per abordar la greu situació dels menors que ja han sigut acollits en la seva totalitat i davant el que considerem una flagrant inacció en política exterior del Govern, singularment davant la Unió Europea", va demanar Sémper. "Si no es fa així [amb recursos], hi insisteixo, estem generant condicions d’inseguretat. I això és el que està provocant el Govern i el que volem corregir", va apuntar.

L’Executiu de Pedro Sánchez proposa reformar l’article 35 de la llei d’estrangeria perquè les comunitats acullin nens migrants de manera "solidària i vinculant" amb els territoris d’arribada. Les Canàries atén prop de 6.000 menors i la proposta de l’Executiu és que el límit estigui entre 2.000 i 3.000. L’objectiu d’avui és, en tot cas, la urgència: distribuir nens per Espanya, per alleujar les Canàries. El PP entén que serà un repartiment "asimètric", tenint en compte la situació de saturació o no de cada zona. La cap dels eurodiputats del PP, Dolors Montserrat, va enviar una carta a Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, perquè dissenyi "un programa de reubicació urgent" per l’"emergència migratòria" a les Canàries.

Un pedaç?

Juan José Vivas (PP), president de Ceuta, no obstant, creu que aquesta distribució, sent molt necessària, és un pedaç més. "Crec que cal modificar la llei perquè les derivacions siguin automàtiques. Nosaltres per derivar a la Península 40 menors triguem sis mesos. I 40 menors a Ceuta poden entrar en dos dies", es va queixar ahir a la Ser. "És oportú [un canvi profund de la llei], perquè d’aquesta manera existiran garanties perquè es financi la derivació i el cost que suposa atendre els menors", va afirmar dilluns a El Mundo Manuel Domínguez (PP), vicepresident de l’Executiu de les Canàries i president de la formació conservadora a l’arxipèlag.

El PSOE vol canviar la llei, però necessita el suport del PP, ja que la seva aliança habitual al Congrés no suma: Junts s’oposa a qualsevol canvi en la norma que impliqui acollir més immigrants. La direcció de Feijóo, almenys per ara, també rebutja negociar amb els socialistes. "Crec que el PP hauria de donar suport a la reforma sempre que respongui a una mesura estructural eficaç per resoldre el problema", va afegir Vivas abans d’apel·lar al "diàleg". De fet, si Feijóo cedís, podria arribar a un segon gran pacte amb Sánchez en poc més de dues setmanes, després d’haver renovat el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Amenaça d’Abascal

Notícies relacionades

Feijóo va afirmar dilluns que el seu partit serà "solidari" en el repartiment de menors que es faci aquesta setmana, tenint en compte les "capacitats" de cada comunitat. Ho va dir després que el president de Vox, Santiago Abascal, amenacés d’abandonar els governs autonòmics si no utilitzen "tots els mitjans polítics i legals" per evitar la distribució dels nens. Sémper va respondre que els "xantatges no funcionen amb Feijóo".

Si la ultradreta complís la seva paraula, suposaria que Vox deixa el PP en minoria a Aragó, Castella i Lleó, Múrcia, Extremadura i la Comunitat Valenciana. La direcció de Génova està dividida: hi ha qui veu positiu que Abascal trenqui (i d’aquesta manera centri Feijóo) i hi ha qui tem que la inestabilitat niï en aquests territoris i acabi sent perjudicial per a la imatge global del PP.

Temes:

Ceuta Govern