La judicialització del procés

L’arxivament de Tsunami aboca a la fi de la causa per terrorisme contra Puigdemont

García-Castellón pren la decisió després que l’Audiència Nacional hagi invalidat les diligències acordades els últims tres anys 

El Suprem es veurà obligat a arxivar la investigació a l’expresident

L’arxivament de Tsunami aboca a la fi de la causa per terrorisme contra Puigdemont
2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge Manuel García-Castellón va acordar el sobreseïment provisional i arxivament de la causa Tsunami Democràtic, en la qual figuraven deu persones investigades, entre elles l’exsecretària general d’ERC Marta Rovira. L’instructor adopta aquesta decisió després de conèixer la interlocutòria de la Sala Penal de l’Audiència Nacional que invalida totes les diligències acordades per l’instructor en els últims tres anys, perquè el jutjat va prorrogar la investigació el 30 de juliol del 2021, un dia després del termini previst per la llei.

Així mateix, el magistrat acorda remetre testimoni de la seva resolució, així com la de la Sala Penal de l’Audiència Nacional a la Sala Segona del Tribunal Suprem, "per a la seva unió i altres efectes que siguin procedents en el procediment de causa especial", en la qual es manté investigat Carles Puigdemont. D’aquesta manera, el Suprem sembla abocat a arxivar la causa contra l’expresident català.

En concret, l’arxivament beneficia Marta Molina, Josep Lluís Alay, Oriol Soler; Xavier Vendrell, Josep Campmajó, Jesús Rodríguez Sellés, Oleguer Serra, Jaume Cabani, Nicola Flavio, Giulio Flogia i Marta Rovira. En el cas d’aquesta última, aquesta decisió li dona via lliure per tornar a Espanya, ja que el jutge del Suprem Pablo Llarena ja havia aixecat l’ordre de detenció que ella tenia pendent pel delicte de desobediència a l’aplicar-li l’amnistia.

D’aquesta manera, García-Castellón assumeix el criteri de la Sala Penal, que assenyalava en la seva resolució que una vegada anul·lades totes les diligències acordades en aquests últims tres anys, i d’acord amb allò disposat a l’article 779 de la llei d’Enjudiciament Criminal, s’havia de pronunciar comptant únicament amb el material existent fins al juliol del 2021.

El jutge explica que aquest article de la llei recull les diferents vies d’actuació que té l’instructor una vegada que s’han practicat totes les diligències d’investigació i que passen, en aquest cas, per continuar el procediment amb la interlocutòria de procediment abreujat o el sobreseïment d’aquesta.

Sense declaració

El magistrat explica que les persones investigades en aquesta causa no els ha pres declaració en dates anteriors al límit temporal del juliol del 2021 que ha fixat la Sala Penal, per la qual cosa procedeix l’arxivament del procediment contra elles.

Notícies relacionades

Per a l’instructor, aquestes diligències inclouen fets que són susceptibles de manera "inequívoca d’un delicte de terrorisme", però amb el pronunciament de la Sala no hi ha prou motius per atribuir la comissió als investigats.

Els magistrats de la Sala Penal de l’Audiència Nacional Alfonso Guevara, Ana María Rubio i Carlos Fraile Coloma van anul·lar les indagacions de García-Castellón des del juliol del 2021, després de considerar el recurs que va interposar la investigada Marta Molina Álvarez (Mandela), a qui s’atribueix haver coordinat l’actuació de Tsunami contra la sentència del procés.