Les negociacions a Catalunya

PSC, ERC i Comuns admeten que el pacte per investir Illa és possible

La portaveu republicana assenyala que les converses amb els socialistes de cara a un acord per a la Generalitat van "a bon ritme"

PSC, ERC i Comuns admeten que el pacte per investir Illa és possible
1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Acostumada a l’hermetisme en temps de negociació, ERC va sorprendre ahir i va explicar que les converses amb el PSC per a la investidura de Salvador Illa progressen i, a més a més, ho estan fent a "bon ritme". Així ho va comunicar la portaveu dels republicans, Raquel Sans, que tot i que va avisar que encara no es pot donar per fet l’acord, va admetre que aquest no és descartable. "Ho veiem possible, però que sigui probable o no dependrà de [com acabin] les negociacions", va explicar. Un missatge que es compassa amb el que transmeten tant el PSC com els Comuns. "Hi ha bona predisposició a ERC, hi ha bona sintonia", asseguren fonts socialistes.

D’aquesta manera, els republicans llancen per primera vegada el senyal que l’acord amb els socialistes és una possibilitat real. El motiu és que Sans va assegurar que el PSC ha acceptat recórrer una per una les quatre qüestions que ERC vol abordar per teixir un pacte: una sobre el conflicte polític; una altra sobre un nou finançament per a Catalunya; una altra sobre com han de ser les polítiques del pròxim Govern i, finalment, una quarta qüestió sobre el reforç de les mesures per potenciar la llengua catalana.

Notícies relacionades

Els sis negociadors del partit de Salvador Illa i els cinc del de Marta Rovira s’han repartit les carpetes. Dins de la d’infraestructures hi ha projectes com el Hard Rock, la paralització del qual és clau per al sí dels Comuns; i en el de polítiques públiques, l’impuls de la renda bàsica universal, projecte frustrat del Govern de Pere Aragonès, al qual fins ara s’han oposat els socialistes.

Però el punt més delicat de la negociació és la qüestió del finançament, ja que ERC vol un "model singular" segons el qual Catalunya recapti tots els seus impostos a l’estil del concert basc, mentre que els socialistes no volen anar tan lluny i fins ara han circumscrit la seva proposta al consorci compartit que recull l’Estatut vigent. Sans va voler abordar al detall com es troba aquest assumpte, però va assegurar que el seu partit veu en el PSC la "predisposició a arribar a punts de trobada".