Els beneficiats. Els efectes de la decisió

Rovira veu aplanat el camí per tornar

Rovira veu aplanat el camí per tornar

/ JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’arxivament de la causa del Tsunami Democràtic, que va decidir ahir el jutge Manuel García-Castellón, té com a principal conseqüència la d’aplanar la tornada a Espanya de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que se’n va anar a l’estranger el març del 2018 davant el risc de ser empresonada pel seu paper en el referèndum de l’1-O. També es beneficiaran de l’arxivament nou investigats per les protestes contra la sentència del procés més.

Amb l’arxivament del Tsunami, a Rovira només li quedaria pendent un delicte de desobediència per la seva responsabilitat en el procés. No obstant, en aquest assumpte no hi ha risc de detenció, ja que el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, li ha retirat l’ordre de detenció nacional que tenia pendent en aplicació de la llei d’amnistia.

Rovira no és l’única beneficiada per l’arxivament del cas del Tsunami. Entre d’altres, els següents beneficiats haurien de ser Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg, la causa del qual pel Tsunami està en mans del Suprem. Si l’alt tribunal també en decideix l’arxivament, Wagensberg, com Rovira, també podrà tornar de Suïssa sense risc de ser detingut. El cas de Puigdemont és diferent, ja que sobre ell encara pesa l’acusació de malversació, que el Suprem no veu amnistiable i que posa l’expresident en risc d’anar a la presó si torna.

ERC va celebrar l’arxivament de la causa i va assegurar que el cas del Tsunami ha sigut "un despropòsit des del principi", fruit de "la voluntat persecutòria contra l’independentisme del jutge García-Castellón". També l’acusen d’haver actuat amb "intencionalitat política" des del principi de les indagacions.

Notícies relacionades

La dirigent d’ERC i negociadora de l’amnistia, Marta Vilaret, va mostrar la seva alegria per la carpetada a la causa: "Avui estem molt contents per totes les persones per a qui avui acaba un malson". Des del partit d’Oriol Junqueras no van posar data a la tornada de Rovira, però van admetre que la secretària general està en contacte amb els seus advocats per estudiar tots els escenaris.

No és la primera vegada que Rovira sospesa la seva tornada a Espanya. Ja ho va fer a principis del 2023, quan el Congrés va aprovar la supressió del delicte de sedició. Això li va permetre deslliurar-se de la causa de l’1-O que va instruir el Tribunal Suprem. No obstant, va prendre la decisió de no tornar encara, perquè sabia que estava en el punt de mira de l’Audiència Nacional pel cas del Tsunami. Ara, amb l’arxivament d’aquest cas, ja no hi ha obstacle que la retingui.