El Govern defensarà la seva proposta davant la resta d’autonomies dilluns

La Generalitat anirà aquesta vegada a la reunió del consell de política fiscal i financera després d’haver-se absentat de l’última

El Govern defensarà la seva proposta davant la resta d’autonomies dilluns

LaPresse

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Incògnita aclarida. El Govern va comunicar ahir que sí que serà a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que se celebrarà dilluns vinent, dia 15, a Madrid. L’encarregada de representar l’Executiu català serà la consellera d’Economia en funcions, Natàlia Mas, que ha decidit acudir a la cita per defensar davant la resta de governs autonòmics el "finançament singular" que la Generalitat vol per a Catalunya.

Aquest consell és l’òrgan al qual acudeixen el Govern i la resta d’autonomies per abordar assumptes relatius al finançament i a la fiscalitat. En el passat, la Generalitat ha deixat la cadira buida en diverses ocasions perquè demanava un tracte bilateral a l’Estat que no veia satisfet en un fòrum multilateral. Sense anar més lluny, es va absentar de l’última reunió de l’any passat. Aquesta vegada, en canvi, sí que anirà a la trobada perquè inclou el finançament entre els temes per tractar.

L’encarregada de comunicar la decisió va ser la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que va avançar que la consellera Mas traslladarà que Catalunya vol un finançament a l’estil del concert basc pel qual la Generalitat passi a tenir "la clau de la caixa". És a dir, que l’Administració catalana pugui recaptar, gestionar i liquidar tots els impostos. Ara gestiona només el 9% dels tributs –uns 5.000 milions– i vol pujar fins al 100% –gairebé 52.000.

L’assistència de la Generalitat a la reunió del consell de política fiscal i financera de dilluns suposa un canvi de criteri respecte a l’última vegada. Plaja ho justifica argumentant que en aquella ocasió no li interessava l’ordre del dia. "Llavors només es va informar les comunitats del dèficit autoritzat i poc més", va dir. Aquesta vegada, en canvi, ha considerat que les "circumstàncies són diferents".

Per entendre aquest canvi de criteri, la clau està en el fet que el finançament s’ha convertit en un tema fonamental per al Govern i, especialment, per a ERC. És tan important que els republicans l’han fixat com a condició central per investir Salvador Illa (PSC). És per això que, tot i que no puguin verbalitzar-ho en públic, el Govern considera que serà inconsistent per la seva banda situar el finançament com a qüestió capital i després no atrevir-se a defensar-la davant el consell de política fiscal i financera.

Sense prou suports

Notícies relacionades

El gran problema de la Generalitat ara és que no té suports en la seva petició d’aquest finançament singular. El motiu és que suposaria que Catalunya sortís del règim comú per passar a tenir un règim especial com el concert basc i la quota navarresa, i això és una cosa que la resta de comunitats sense un sistema propi no volen. L’única palanca que té ERC per aconseguir-ho és posar-ho com a condició per investir Illa a Catalunya i això és el que està fent.

La Generalitat és conscient que dilluns es trobarà amb un rebuig generalitzat a la proposta. De fet, cap dels quatre grans partits estatals –el PSOE, Sumar, el PP i Vox– simpatitza amb la qüestió, però des de la plaça Sant Jaume s’assegura que això no és motiu per renunciar als seus postulats.