L’UCO s’apodera de documentació digital del germà de Sánchez

Els agents escorcollen la Diputació de Badajoz i accedeixen a informes del 2017, quan la institució el va contractar com alt càrrec

L’UCO s’apodera de documentació digital del germà de Sánchez

SANTI GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Raquel Sánchez
Raquel Sánchez

Ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana

ver +

La Diputació de Badajoz es va convertir ahir en el centre de totes les mirades després que a primera hora del matí tres agents de l’UCO (Unitat Central Operativa) de la Guàrdia Civil entressin a l’edifici per portar a terme un escorcoll amb l’objectiu d’obtenir la informació requerida pels jutjats en el cas del germà de Pedro Sánchez. A David Azagra (nom artístic) se l’acusa de diversos delictes contra Hisenda, la Seguretat Social, malversació i fraus i exaccions il·legals.

Al registre s’hi van afegir a mig matí dos agents més. Poc temps després que els primers efectius de l’UCO accedissin a la Diputació, arribava Azagra, que exerceix el càrrec de cap de l’Oficina d’Arts Escèniques. Amb tot, va sortir de la institució provincial cap a les onze del matí.

Les fonts consultades van assegurar que els agents de l’UCO van anar-hi "a buscar uns correus electrònics", tot i que no van precisar qui havien de ser els remitents ni els destinataris. Però sí que se sap que tota la documentació que s’han emportat és digital: els correus enviats i rebuts per funcionaris i responsables polítics corresponents l’any 2017, o el que és el mateix, la data en la qual la diputació va contractar el germà de Sánchez després d’un procés selectiu amb 10 aspirants en el qual s’incloïa una entrevista personal.

La biblioteca, centre operatiu

Els agents van buscar informació en despatxos de les àrees de Recursos Humans i Cultura. El despatx oficial de David Sánchez és a la plaça d’Espanya, en un edifici aliè al palau provincial.

D’aquesta manera, la biblioteca Felipe Trigo es va convertir en el centre operatiu de l’UCO. En aquest lloc es van entrevistar amb diversos funcionaris que van anar cridant al llarg del matí.

Notícies relacionades

Aquesta acció es desenvolupa després de l’autorització de la titular del Jutjat d’Instrucció número 3 de Badajoz, Beatriz Biedma. Des de la diputació van confirmar que la documentació enviada a la jutge va ser la mateixa que la presentada en l’anomenada comissió d’investigació que es va crear per mirar d’aclarir les tasques de David Azagra. Es va posar en marxa a petició del PP i va ser aprovada pel PSOE, que té majoria absoluta.

Aquesta comissió va acabar amb un dictamen que només va comptar amb els vots a favor dels socialistes. En el text s’argumentava que Azagra "sí que compleix les seves funcions" i que no ha de fitxar, com si que ho fan els funcionaris, per ser alt càrrec. Per això, el seu treball es mesura partint d’"objectius que sí que s’han complert".