Rovira es prepara per a l’imminent retorn a Catalunya

Junts reitera que el seu líder tornarà si hi ha investidura i avança que farà una crida a una "reacció de país" si la policia el deté

Rovira es prepara per a l’imminent retorn a Catalunya
2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va anunciar ahir que prepara la seva tornada imminent a Catalunya després que ahir el jutge Manuel García Castellón arxivés la causa del Tsunami Democràtic. La màxima dirigent dels republicans va precisar que li agradaria estar present aquest dissabte a l’assemblea de dones del partit. "Tindria molt sentit polític que pogués aparèixer allà", va dir en declaracions a RAC1.

Rovira té clar que la seva tornada no es pot demorar més. "Quan arriba el moment no t’ho acabes de creure, però ara ja sí toca començar a celebrar-ho", va expressar. La dirigent republicana va marxar a viure Ginebra el març del 2018 per eludir el Tribunal Suprem i evitar el seu empresonament per la causa que en aquell temps investigava el referèndum de l’1-O. Va quedar exonerada d’aquest assumpte a principis del 2023 amb la derogació del delicte de sedició, però llavors no va poder tornar perquè ja estava en el punt de mira de l’Audiència Nacional pel cas Tsunami. Amb l’arxivament d’ahir, ja no hi ha motiu aparent que pugui frenar la seva tornada.

Tot i anhelar la possibilitat de tornar al seu municipi natal, Vic, no està clar que Rovira s’estableixi a Catalunya. Tornarà, sí, però sospesa seguir vivint a Ginebra. Ella mateixa va explicar que ara té molts "llaços" allà, amb la seva filla escolaritzada i adaptada a la societat suïssa i amb el seu marit assentat laboralment. Sigui com sigui, va explicar que ja hi haurà temps per pensar-ho amb deteniment.

La dirigent republicana va aprofitar les seves primeres paraules després de l’arxivament de la causa per carregar contra el magistrat instructor, Manuel García Castellón. El va acusar d’haver "polititzat" el cas amb successives pròrrogues que l’únic que buscaven, al seu parer, eren motius espuris com dinamitar l’amnistia. Per això Rovira considera que és de "justícia poètica" que el cas hagi quedat desactivat per un defecte de forma en una pròrroga.

Davant de posar un peu a Catalunya, també ha volgut aclarir d’entrada dues incògnites que s’obrien sobre la seva tornada. En primer lloc, va assegurar que la seva tornada no li farà replantejar-se la decisió ja anunciada de deixar el lideratge del partit després del congrés que se celebrarà el 30 de novembre. Continua creient que ha arribat a "un final d’etapa" i que el seu paper ara ha de ser el d’"ajudar una nova generació de lideratges". La segona incògnita que ha aclarit és que no té cap intenció de ser candidata a la presidència de la Generalitat en cas de repetició electoral.

Notícies relacionades

¿I Puigdemont?

Malgrat que el Tribunal Suprem manté vigent l’ordre de detenció contra Carles Puigdemont, Junts va reiterar ahir que l’expresident tornarà a Catalunya si se celebra un debat d’investidura abans del 26 d’agost, tal com es va comprometre durant la campanya electoral. Així ho va apuntar el secretari general del partit, Jordi Turull, en una entrevista a RAC1, on també va avançar que si es deté Puigdemont, faran una crida a una "reacció de país".