Vox trenca els seus governs amb els populars i cita avui els seus líders

Abascal acusa Feijóo de «dinamitar els pactes» per acollir els menors «voluntàriament» / Els conservadors creuen que busca un "cop d’efecte"

Vox trenca els seus governs amb els populars i cita avui els seus líders

Eduardo Parra - Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Pocs minuts després que acabés la conferència sectorial a Santa Cruz de Tenerife en la qual el PP –com estava previst i va avançar el mateix president del partit, Alberto Núñez Feijóo– va acceptar el repartiment de 347 menors estrangers no acompanyats, Santiago Abascal va convocar el seu comitè executiu nacional "d’urgència" per a avui mateix a la tarda. La reunió serà a les 18.30 hores a la seu nacional del partit. Hi acudiran tots els vicepresidents autonòmics de Vox (Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Aragó i Regió de Múrcia) i el seu conseller de la Junta d’Extremadura, a més de la resta de la plana major de la formació. "Acordarem els pròxims passos", va assegurar el partit després d’acusar el líder del PP d’"haver trencat els governs de coalició".

El repartiment que la conferència sectorial va aprovar ja estava sobre la taula fa temps i va quedar bloquejat el mes de juny. No són els gairebé 6.000 adolescents i nens dels quals es parla des de fa dies a l’espera d’una solució humanitària, sinó els menors que les comunitats tenien previst acollir voluntàriament aquest any, i en són 347.

Però dilluns Abascal ja va deixar clar que en els governs autonòmics que cogovernen "no acceptarien cap repartiment". I els dos partits estan a punt de separar-se perquè a Vox estan convençuts que hi ha d’haver una resposta al que veuen com "una estafa". "Feijóo ha dinamitat els pactes acollint voluntàriament 400 menes", va escriure Abascal en les seves xarxes socials. "Per estafar els espanyols, per saquejar-los i posar-los en perill, que no comptin amb nosaltres", va acabar dient el líder ultra.

En el partit assenyalen, a més, que "els consellers del PP van votar sí" al repartiment perquè Feijóo "els ho va ordenar" dins de la seva "debilitat" i el seu "afany" per "agenollar-se davant Sánchez". Des de la formació ultra també asseguren que "fins ahir mateix" els consellers populars garantien que "rebutjarien" el repartiment.

Cap a una ruptura parcial

A Vox amplien les seves crítiques cap al líder conservador: "Després d’entregar el CGPJ i aliar-se a Europa en contra dels interessos dels espanyols, el PP arriba a un nou acord amb el PSOE i confirma on i amb qui vol estar", asseguren. El que cal veure encara és si realment hi ha ruptura en els governs que comparteixen Vox i els populars i quins territoris afecta. Fonts dels dos partits descartaven "una ruptura en bloc" i asseguraven que podria afectar alguns territoris. Però també preveien que el PP es replantejaria la seva posició a les comunitats autònomes més saturades i rebutjarien l’acollida buscant que altres comunitats se’n fessin càrrec.

En la direcció nacional de Génova també reconeixien que el moviment es podia produir perquè veuen Vox "descol·locat" i que "necessita un cop d’efecte". L’associen també al camí emprès a Europa després d’unir-se a l’Eurocambra al grup del primer ministre hongarès, Viktor Orbán. El president de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, va assegurar ahir en un fòrum a Madrid que "el sorprendria molt" la ruptura. El president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, no obstant, es va mostrar més prudent: "En principi" no veia la possibilitat, va dir, amb certes reserves.

Notícies relacionades

La tensió entre socis és visible en algunes comunitats, tot i que realment destaca a escala nacional amb unes relacions –la de Feijóo i Abascal– que han anat de mal en pitjor.

Després de l’anunci d’Abascal, el PSOE, per la seva banda, posa el focus en la "gran estabilitat del PP" en els seus governs autonòmics i recorda, amb ironia, les etapes de cohabitació primer amb Ciutadans i ara amb Vox. "No ha passat un any" i ja estan, diuen, en "drama".