Dirigents d’ERC plantegen a Forcadell una "presidència simbòlica"

La proposta pretén que l’exlíder de l’ANC exerceixi de figura de consens entre les dues parts en pugna del partit

Dirigents d’ERC plantegen a Forcadell una "presidència simbòlica"
3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Marta Rovira va tornar ahir a Catalunya. Ho va fer acompanyada de tot l’independentisme i fonent-se en abraçades, cap de tan fotografiada –i anatomitzada– com la que es va fer amb Oriol Junqueras. Perquè, tot i que el retorn a Catalunya de la secretària general d’ERC després de sis anys i mig a Suïssa suposa un respir per als republicans després de setmanes de convulsió interna, continua vigent el pols pel poder del partit entre el tàndem que ha portat el timó en els últims 13 anys. Davant aquesta situació, dirigents del partit han recorregut, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, a l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, per plantejar-li una "presidència simbòlica" que exerceixi de figura de consens entre les dues parts en disputa.

Es tracta d’un rol que no existeix en aquests moments a ERC, ja que la presidència ostentada per Junqueras fins fa un mes, que pretén recuperar en el congrés del 30 de novembre, ha sigut de caràcter executiu. Fonts coneixedores de la proposta asseguren que ja ha sigut esbossada a qui també va ser líder de l’ANC, que va estar tres anys i mig a la presó per la causa de l’1-O, però que encara no ha aconseguit "caràcter oficial". És a dir, que s’entendrà com a tal si es posa a sobre de la taula amb la rúbrica dels principals actors en joc. Serà llavors quan Forcadell prendrà una decisió.

Ja se sap que des que Rovira va advocar públicament per la renovació de lideratges del partit, una petició que va plasmar en un polèmic manifest firmat per centenars de dirigents de pes que va ser interpretat com una pressió a Junqueras perquè desisteixi de tornar a agafar les regnes a ERC, els seus afins volen presentar un rostre que exerceixi d’alternativa. Alhora, Junqueras és conscient que una de les seves fortaleses és que, per ara, no s’ha trobat ningú que li faci ombra. Fonts republicanes expliquen a EL PERIÓDICO que la proposta a Forcadell "no només prové de l’òrbita rovirista", sinó que també hi ha alguns dirigents que recolzen Junqueras que la veuen amb bons ulls.

‘Pax’ romana

S’ha de veure, doncs, si el nom de Forcadell pot convertir-se en una mena de pax romana que eviti que la sang arribi al riu en el congrés de novembre. A més d’haver passat per la presó, es tracta d’una dirigent respectada dins i fora d’ERC a qui se li reconeix haver liderat l’ANC amb transversalitat durant l’auge del procés i haver posat veu a la declaració unilateral d’independència fallida el 27 d’octubre del 2017.

La figura de Forcadell, que ahir va acompanyar Rovira en la seva arribada a la seu d’ERC, és reconeguda pels dos sectors enfrontats. No s’ha decantat per Junqueras, però tampoc ha firmat el manifest de suport a Marta Rovira. Això la converteix en una de les personalitats rellevants de la formació que neden "entre dues aigües", assenyala un bon coneixedor dels racons d’ERC. Així mateix, una altra font consultada assegura que "està en plena forma".

En el període Junqueras-Rovira, tant l’expresident del partit com la secretària general han tingut poder executiu. És a dir, Junqueras tenia un rol preponderant en les institucions mentre que Rovira mirava més cap a l’organització interna de la formació, però tots dos tenien poder real per fer i desfer. Amb la figura de Forcadell, això canviaria. L’expresidenta del Parlament exerciria un rol més institucional i de representació de l’organització, mentre que el poder efectiu recauria en la secretaria general. I s’hauria de veure qui l’exerceix.

Notícies relacionades

Per trobar una estructura similar a ERC cal remuntar a l’any 2004, quan el president d’ERC era Jordi Carbonell i el secretari general, Josep-Lluís Carod-Rovira. Carod exercia el poder real de l’organització, mentre que Carbonell, militant antifranquista i figura respectada del catalanisme, tenia un rol més de representació. Un exercia l’autoritat real i l’altre, la moral.

Els republicans tenen més de quatre mesos per davant per resoldre el seu trencaclosques intern, ara amb Rovira i Junqueras sobre el terreny, per poder interlocutar directament amb les bases, encarregades també de validar o no un acord d’investidura que exploren en aquests moments amb l’última setmana de juliol assenyalada en vermell.