Feijóo reclama a Abascal que no «entorpeixi la governabilitat»

El president del PP retreu al seu exsoci que s’hagi «passat de frenada» al trencar els pactes autonòmics i el titlla de «populista»

Feijóo reclama a Abascal que no «entorpeixi  la governabilitat»
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Paloma Esteban

Alberto Núñez Feijóo va deixar ahir clara la seva sorpresa per la decisió de Santiago Abascal de sortir dels governs de coalició que compartia amb el PP en cinc autonomies (Castella i Lleó, Múrcia, Aragó, Extremadura i País Valencià). «Ja s’ho farà Vox i el seu esbojarrat moviment. S’han passat de frenada, no han mesurat la decisió i han descarrilat, però a nosaltres no ens faran desviar l’atenció de quin és l’adversari polític que hem de derrotar», va declarar amb referència a Pedro Sánchez, president del Govern.

Abascal va decidir dijous a la nit trencar les aliances amb el PP en aquestes cinc comunitats i passar també a l’oposició a les illes Balears a causa de la decisió de la formació conservadora d’acollir menors immigrants que han arribat a les costes de les Canàries. El gruix dels càrrecs del partit ha secundat l’ordre de la direcció de Vox tret de dos consellers, un a Extremadura i un altre a Castella i Lleó.

El dirigent popular va parlar amb una duresa cridanera sobre Abascal i es va referir a Vox com un partit «immadur», «populista» i amb «una curiosa manera d’entendre el patriotisme» al no voler ajudar el Govern canari amb la pressió social de l’arribada d’immigrants. «No estem disposats a empassar-nos amb qualsevol cosa», va afirmar el polític gallec, que també va afegir que no acceptarà mai «cap xantatge de ningú, ni del Govern ni de cap partit polític.» Segons Feijóo, el seu partit té «paraula, principis, experiència de govern i maduresa política» i compleix els «compromisos» adquirits.

Acords locals

El cap dels populars va defensar mantenir els acords amb Vox a 140 ajuntaments on encara governen junts, tot i que va admetre que l’última paraula també és d’Abascal. «Hauran d’explicar fins on arriba l’abast de la seva decisió», va apuntar. Feijóo va reclamar al dirigent ultra que no «entorpeixi la governabilitat» a les comunitats autònomes, tot i que en un altre moment va admetre que els seus companys de partit, els sis presidents autonòmics afectats, «tindran més dificultats per governar».

Notícies relacionades

Feijóo està convençut que els resultats de les eleccions europees han tingut molta influència en aquest divorci en ple mes de juliol. A les urnes del 9 J, Vox es va quedar en sis eurodiputats –bastant per sota d’altres dels seus socis d’ultradreta al continent– per culpa de la irrupció d’Alvise Pérez, que va obtenir tres escons a l’Eurocambra. El líder del PP creu també que la marxa de Vox al grup del primer ministre hongarès, Víktor Orban, i la francesa Marine Le Pen, trencant amb la italiana Giorgia Meloni després del seu acostament als populars europeus, és un factor clau en «la deriva» del partit d’Abascal.

El que no va aclarir Feijóo encara, malgrat ser un debat nuclear en aquests moments, és el vot del PP a la reforma de la llei d’estrangeria que el Govern central pretén portar al Congrés a finals de mes. Els conservadors no veuen amb bons ulls aquesta reforma, que pretén fer obligatòria la distribució dels més de 5.000 menors migrants que continuen esperant una solució humanitària a les Canàries –i els que puguin arribar aquest estiu– per evitar el col·lapse de les illes. El PP creu que deixa sense paraula els territoris. Però el líder conservador es va limitar a repetir que Espanya «no té política migratòria», criticant que els ministres de l’Interior i Exteriors «siguin en parador desconegut» i hagin deixat en mans d’Ángel Víctor Torres (Política Territorial) la negociació per ser canari «i de tant en tant» a Sira Rego (ministra de Joventut i Infància).