Junts proposa suprimir l’article de la suspensió a Borràs

Junts proposa suprimir l’article de la suspensió a Borràs

Lorena Sopêna - Europa Press - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts per Catalunya va presentar ahir una esmena a la reforma del reglament del Parlament pactada amb el PSC, ERC, els Comuns i la CUP i que la Cambra va començar a tramitar ahir mateix. Els postconvergents van demanar que s’elimini l’article 25.4 de la normativa parlamentària, que permet la suspensió d’un diputat en cas que se li obri judici oral per delictes vinculats a la corrupció i que va servir com a prerrogativa per suspendre fa dos anys la llavors presidenta de la Cambra catalana, Laura Borràs.

Així, la formació va decidir aprofitar l’acord assolit amb la resta de grups sobre el vot telemàtic i delegat, que servirà per emparar casos com el de Carles Puigdemont o Lluís Puig, per introduir aquesta demanda. I no és la primera vegada que ho intenten. De fet, quan es va suspendre Borràs ja van defensar que aquest article vulnerava la presumpció d’innocència i van presentar una esmena en aquesta línia durant l’últim intent de reformar el reglament, que finalment va decaure per la convocatòria anticipada d’eleccions.

Procés de desconnexió

Notícies relacionades

Es tracta d’un article que es va incloure en la normativa de la institució el 2017. En el seu moment, va ser la CUP la que el va auspiciar, després de transaccionar el text amb Junts pel Sí (ERC i Junts) –en plena tensió per a les lleis de desconnexió–, i va aconseguir que s’aprovés amb el suport de tots els grups tret del PP.

Els lletrats de la Cambra s’han pronunciat en alguna ocasió en contra que la institució pugui tenir aquesta facultat, ja que consideren que presenta "seriosos dubtes de constitucionalitat" al poder aplicar-se sense haver-se celebrat encara el judici. No obstant, el PSC, ERC, la CUP i els Comuns van estar d’acord d’aplicar-lo en el seu moment amb Borràs i, almenys de moment, els postconvergents no han aconseguit suports per derogar-lo.