Rovira arriba avui a Catalunya després de la carpetada al cas Tsunami

La dirigent republicana va sortir ahir de Suïssa amb cotxe acompanyada de Wagensberg

Rovira arriba avui a Catalunya després de la carpetada al cas Tsunami
3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Ja hi ha dia i hora per a la tornada de Marta Rovira a Catalunya. La secretària general d’ERC torna avui al matí després de sis anys i tres mesos a Suïssa. Ho podrà fer després que dilluns l’Audiència Nacional arxivés per un defecte de forma la causa del Tsunami Democràtic. Amb aquest cas desactivat, ja no corre el risc de ser detinguda. Rovira torna juntament amb quatre dirigents i activistes independentistes més que també eren al país helvètic per eludir la justícia espanyola: el diputat d’ERC al Parlament, Ruben Wagensberg; el vicepresident d’Òmnium Cultural, Oleguer Serra; el periodista Jesús Rodríguez i l’empresari Josep Campmajó.

La comitiva entrarà al matí i amb cotxe per la frontera francesa. La primera parada serà al municipi de Cantallops, de la comarca de l’Alt Empordà, i situat a pocs quilòmetres de França. Aquest poble de poc més de 300 habitants ha sigut l’elegit perquè Wagensberg, malgrat haver nascut a Barcelona, també ha crescut allà. Després es desplaçaran fins a la capital catalana per assistir a un acte de rebuda organitzada per Òmnium Cultural a les 13.00 hores davant de la seva seu al carrer Diputació.

Àmplia representació

La previsió és que sigui un esdeveniment transversal que uneixi tots els partits independentistes i també els Comuns, i en què previsiblement també assistiran representants del sindicalisme català. L’entitat vol rebre així el seu vicepresident, Oleguer Serra, però també tindran protagonisme la resta de persones que van marxar a Suïssa per esquivar la investigació portada a terme per l’Audiència Nacional.

Per a qui el dia resultarà més intens és per a Rovira. Quan acabi l’acte d’Òmnium està previst que vagi a la seu del seu partit, al carrer de Calàbria. Allà també es preveu molta alegria per rebre-la, però no serà una tarda plàcida. A les 15.00 hores està convocada una reunió de l’executiva i a les 18.00 hores una altra del consell nacional. En aquests dos òrgans s’han de decidir les sancions i, si fa falta, les expulsions dels responsables dels polèmics cartells contra els germans Maragall.

Aquesta és una polèmica que ha esquitxat alguns dels més estrets col·laboradors de la secretària general, com el ja exviceconseller Sergi Sabrià, que va dimitir del càrrec en el Govern tot i que nega qualsevol vincle amb els cartells. A més, hi ha membres del consell nacional que ja han anunciat que acudiran per demanar responsabilitats sobre com el partit ha gestionat el cas.

Guerra interna

Notícies relacionades

Malgrat la crisi interna que viu ERC pels mals resultats de les eleccions catalanes, el partit vol celebrar la tornada de la seva secretària general amb magnificència. Així, la mateixa Rovira va explicar que demà vol acudir a l’assemblea de dones del partit, que s’ha convocat a Olesa de Montserrat. Allà es podrà escoltar de nou la secretària general. Els republicans creuen que aquesta tornada pot ser un filó per, tot i que sigui per uns dies, poder enterrar la guerra interna que viu l’organització.

La setmana que ve arribarà el torn de les rebudes institucionals. El president Pere Aragonès té previst fer-ho al Palau de la Generalitat i el president del Parlament, Josep Rull, a la Cambra catalana. Un dels retrobaments més destacats serà el que Rovira mantingui amb Oriol Junqueras. Van ser el tàndem que va liderar els republicans durant 13 anys, però es va trencar fa un mes i ara lluiten cara a cara pel control del partit. Malgrat les tibantors, les dues parts donen per fet que es veuran aviat, aquest mateix cap de setmana.