Rovira defensa el concert econòmic com a palanca cap al referèndum

En el primer discurs després de tornar ahir a Catalunya, la secretària general dels republicans es descarta com a candidata a la Generalitat

Rovira defensa el concert econòmic com a palanca cap al referèndum
3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va tornar ahir per primera vegada a la seu del partit a Barcelona, des que se’n va anar a Suïssa el març del 2018. Allà la van rebre amb magnificència dirigents, companys i treballadors de la formació. Va arribar a la tarda per participar primer en una reunió de la direcció del partit i, després, en una reunió del consell nacional. En el seu primer discurs presencial davant l’organització, va defensar la negociació amb el PSC per a la investidura de Salvador Illa, sempre que sigui a canvi de poder aconseguir el «concert econòmic» per a Catalunya. Un concert que veu estratègic per tal de «guanyar espais de sobirania» i per «estar més preparats» de cara a un referèndum d’independència en el futur.

És la primera vegada que la dirigent republicana aposta tan clarament per pactar la investidura amb el PSC, tot i que també deixa ben clar que el llistó no pot ser més baix que tenir un finançament com el País Basc, a través del qual la Generalitat passi a gestionar tots els impostos. Seran els militants d’ERC els que acabaran decidint si avalen o no l’acord amb els socialistes i per això Rovira va mirar de convèncer-los que el nou finançament seria «un nou pas cap a la república».

La secretària general també va fer una crua radiografia sobre el moment actual del moviment independentista: va recordar que no té majoria al Parlament, ni unitat, ni un horitzó clar cap a on remar. De fet, va admetre que a la tardor de 2017, després de l’1-O, Catalunya «no estava preparada per a l’ofensiva de l’Estat». És per això que la seva proposta ha sigut clara: aconseguir aquest concert econòmic com a palanca per «obrir un nou cicle» que posi a Catalunya, una altra vegada, al camí independentista.

Es va notar que Rovira tenia ganes de dirigir-se en persona a la militància després de tant temps fent-ho a través d’una pantalla, perquè va fer un discurs de gairebé una hora, inusualment llarg. I en tot aquest temps no podia obviar l’altra qüestió estrella, més enllà de la investidura: la crisi que viu el partit des de la patacada de les eleccions catalanes. No va tenir objeccions en admetre que ERC porta acumulant «mals resultats» als últims quatre comicis–municipals, generals, catalanes i europees–, un cúmul de clatellades a les urnes que va ser especialment dur al maig, quan van perdre 13 diputats al Parlament i també la presidència de la Generalitat, que ara exerceixen en funcions.

Per a la secretària general la recepta és molt clara: «fer pinya» internament i evitar l’«autocrítica destructiva». És a dir, Rovira no té objeccions a reconèixer que l’organització necessita revisar postulats, estratègies i fins i tot renovar els seus dirigents, però va demanar que aconsegueixi actitud constructiva i no els episodis de caos que s’han registrat durant les últimes setmanes. «Alguna cosa hem de canviar, però mentre debatem, no hem de patir tant», va assenyalar.

Sense citar Junqueras

Notícies relacionades

Per evitar especulacions, va voler deixar clar que la seva tornada de Suïssa no canvia els seus plans: no vol ser candidata a les pròximes eleccions catalanes ni vol repetir com a secretària general al congrés que Esquerra celebrarà el 30 de novembre. Ella vol deixar pas i es va mostrar convençuda que hi ha «talent» al partit perquè apareguin noves cares. Rovira i els seus afins viuen un enfrontament amb Junqueras i els seus pel control del partit, però la secretària general va evitar, com a mínim en públic, abonar la polèmica i el cos a cos. Això sí, al seu capítol d’agraïments personals no va incloure l’expresident d’ERC.

Després d’haver passat sis anys i tres mesos a Suïssa, al seu discurs va incloure referències al fet de tornar a ser a Catalunya. «Tinc la sensació d’estar vivint un somni», va dir. Malgrat l’alegria, va tenir dards per a la judicatura i per al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. Als dos els va dir que la seva tornada no es deu a l’error processal que ha obligat a arxivar el cas que la investigava per terrorisme, sinó perquè ni el moviment independentista ni ella s’han rendit. «Soc a casa perquè no he comès cap delicte», va afegir.