Vox trenca els seus pactes amb el PP i surt de tots els governs autonòmics

Abascal dirigeix tots els seus atacs a Feijóo, que acusa d’acostar-se a Sánchez i torpedinar els executius regionals / La direcció dels populars encaixa amb optimisme la ruptura amb els ultres

Vox trenca els seus pactes amb el PP i surt de tots els governs autonòmics
3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’envit es va complir i hi ha ruptura total. Vox sortirà dels cinc governs autonòmics que comparteix amb el PP. El seu líder, Santiago Abascal, ho va deixar clar en presència de tots els dirigents regionals, que el van acompanyar en una breu compareixença a la seu nacional del partit a Madrid: "És impossible pactar amb el que no ho vol fer. El comitè executiu constata que els acords regionals estan trencats i acorda retirar el suport parlamentari. Els vicepresidents anunciaran la seva dimissió i Vox passarà a l’oposició".

A més de sortir dels executius de Castella i Lleó, Aragó, la Regió de Múrcia, Extremadura i la Comunitat Valenciana, el partit retira el suport que donava a les Balears malgrat no tenir consellers.

La gota que ha fet vessar el got

El líder d’ultradreta va dirigir tots els seus atacs a Alberto Núñez Feijóo, que va acusar d’estar recolzant un Govern encapçalat "per un autòcrata corrupte, aliat de les pitjors dictadures, sotmès al Marroc i amb la seva família asseguda al banc dels acusats per robar", en al·lusió a Pedro Sánchez. El líder de Vox va insistir que el PP ha pactat el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), els principals càrrecs a la Unió Europea (UE), les comissions al Congrés i, recentment, el repartiment de menors migrants a les Canàries, que ha sigut la gota que ha fet vessar el got per a la seva formació: "Feijóo ha cregut oportú pactar permanentment amb l’autòcrata i, mentrestant, ha torpedinat tots els acords amb Vox a les regions. Ja ho ha aconseguit".

El líder de Vox es va centrar en la decisió de la conferència sectorial de Tenerife per justificar la decisió, que ha desencadenat tota la crisi. Abascal ja va advertir dilluns que els seus governs no acceptarien un nou repartiment de menors migrants. Ho va fer dilluns al matí. I, després que totes les comunitats del PP acceptessin la distribució de 347 adolescents i nens –que, en realitat, ja estava acordada temps enrere–, el partit ultra va advertir que hi hauria conseqüències. I n’hi ha hagut.

Abascal, envoltat de tota la seva executiva i els vicepresidents autonòmics –alguns no van poder amagar cares de cert disgust–, va tornar a repetir que Feijóo "va obligar els seus presidents a pactar aquest repartiment de menes il·legals sabent que al seu soci no li agradava, no hi estava d’acord i li ocasionava una gran preocupació". "Ho vam advertir per activa i passiva. Ho va fer condemnant a la inseguretat els espanyols, provocant un efecte crida a la delinqüència i causant un cost econòmic cada dia més elevat a tots els espanyols", va proclamar.

La reflexió va arribar just després: "Potser hem cedit massa per salvaguardar aquests governs i ho hem fet pensant a consolidar la fórmula d’una alternativa nacional al Govern corrupte", va continuar. "Però és impossible pactar amb el que no ho vol fer, amb el que pretén imposar-nos unes polítiques de fronteres obertes. Ningú ha votat Vox i m’atreveixo a dir que ningú ha votat el PP perquè continuï la invasió d’immigració il·legal", va concloure.

A Vox estan convençuts que el PP no ha calibrat aquesta decisió i que els electors de la dreta recolzen "el peu a la paret" que proclamen els seus dirigents. "Si Feijóo vol estafar els seus electors i continuar aplicant polítiques socialistes i globalistes, e ndavant. Nosaltres no ho farem", va concloure Abascal.

Notícies relacionades

Des del PP, un assessor del partit amb fil directe amb Feijóo va qualificar d’"incomprensible" la decisió d’Abascal, però va afegir que "al PP li va molt bé". La sortida dels cinc governs ha suposat un terratrèmol només un any després que es formessin aquests executius, però va ser rebuda amb optimisme a la seu nacional dels populars. "I a sobre la premsa d’esquerres és la que aplaudeix aquesta decisió... Pitjor encara [per a Abascal]", remarca l’assessor.

"Això centra de cop Feijóo després de la campanya que li ha fet Sánchez durant anys col·locant-lo al mateix nivell que la ultradreta", destaca un alt càrrec del PP. En el partit no s’expliquen per què arriba aquest divorci en aquests moments, quan falten gairebé tres anys per a les pròximes eleccions autonòmiques, excepte a Castella i Lleó, on s’han de celebrar com a molt tard el febrer del 2026.

Temes:

Govern Vox