ERC expulsarà un militant per la polèmica dels cartells de Maragall

El partit ha obert en total quatre expedients disciplinaris: a Moya, Sabrià i Colomer, que neguen l’autoria dels fets, i a un afiliat ras

ERC expulsarà un militant per la polèmica dels cartells de Maragall
3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC va anunciar ahir que ha obert expedient disciplinari a quatre militants per la polèmica dels cartells que es burlaven de l’Alzheimer de Pasqual Maragall i l’autoria dels quals provenia de dins del partit. Dels quatre afiliats, si no hi ha un gir d’última hora, un serà expulsat, un altre serà sancionat de militància per dos anys i dos més seran només advertits.

¿Qui són els assenyalats? El partit no ho ha volgut aclarir, però segons ha pogut saber EL PERIÓDICO es tracta de l’exdirector de Comunicació Tolo Moya, del militant ras que va confessar els fets –la identitat del qual continua sent una incògnita–, de l’exviceconseller del Govern Sergi Sabrià i de l’exestrateg del partit Marc Colomer. Són les quatre persones que en tot moment han sobrevolat en aquesta polèmica, malgrat que Moya, Sabrià i Colomer sempre han negat qualsevol relació amb l’autoria. Els tres afirmen que van conèixer els fets poc després que s’executessin.

Tota aquesta polèmica es va enverinar perquè els dos sectors que es disputen el control del partit republicà, els partidaris de la secretària general, Marta Rovira, i els partidaris de l’expresident Oriol Junqueras, s’acusen mútuament de ser-ne els responsables. Els roviristes van assenyalar Moya, que està adscrit a la facció de Junqueras, mentre que els junqueristes assenyalen Sabrià i Colomer, que estan adscrits a la facció de Rovira.

La decisió del partit no és encara del tot ferma i ara s’ha de sotmetre, en un termini de 20 dies, al criteri del Consell de Garanties del partit. Aquest òrgan és el que decidirà si confirma com a definitives l’expulsió, la sanció de dos anys i les dues advertències. Rares vegades el consell desmenteix la decisió del partit.

L’escàndol va esclatar fa dues setmanes quan es va saber que els cartells provenien de dins d’ERC, però els fets van passar el març del 2023. Els cartells els van col·locar tres joves aliens a l’organització que, seguint les instruccions del militant ras, els van col·locar a diverses seus del partit. L’objectiu era posar en el focus el germà de Pasqual Maragall, Ernest Maragall, perquè era el candidat republicà a l’Ajuntament de Barcelona i les enquestes cada vegada li eren més adverses.

Protocol nou

Els quatre expedients s’han obert a partir de l’informe que ha elaborat el responsable de Compliment del partit, Xavi Mombiela. L’informe es va debatre i es va aprovar en l’executiva i després es va posar a debat del consell nacional. Aquest informe, més enllà de les sancions, també proposa que s’elabori un nou protocol intern sobre el disseny de campanyes amb l’objectiu que no es tornin mai més a "superar els límits ètics", com va passar en el cas dels cartells contra els Maragall.

Notícies relacionades

A més, el responsable de Compliment també ha reclamat una "auditoria interna" per aclarir els "dubtes" que internament han sorgit sobre altres campanyes que ha fet recentment el partit. Tot i que el partit no ho esmenta en el comunicat que ha emès, aquesta auditoria també es fa per calmar el malestar de molts militants que van veure perplexos com els cartells ofensius provenien de dins de la mateixa organització.

El consell nacional en el qual s’ha debatut l’informe ha comptat amb la intervenció presencial de la secretària general, Marta Rovira. Era la primera des que, ahir mateix, va tornar des de Suïssa. Tot i que no va voler tractar aquesta polèmica, sí que va demanar als militants que abordin la crisi interna del partit –ella ho va anomenar "debat"– des de les aportacions en positiu i no des d’una "autocrítica destructiva". Sense esmentar-ho explícitament, es referia a les polèmiques que ve acumulant l’organització últimament, com les dels cartells.