Ciutadans decidirà a l’octubre si es dissol o si es refunda

La salut del partit passa per un moment crític, però l’opció final dependrà de si hi ha una repetició electoral a Catalunya

Jordi Cañas, candidato de Ciutadans para las elecciones europeas del 9J

Jordi Cañas, candidato de Ciutadans para las elecciones europeas del 9J / MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

L’estat de salut de Ciutadans (Cs) passa per un moment crític quan es compleixen 18 anys del juliol del 2006, moment en què va tenir lloc el congrés fundacional de la formació. La patacada electoral en les passades eleccions catalanes i europees va suposar la pèrdua de representació en els dos parlaments i un cop que va deixar convalescent el partit, que ja va perdre durant el cicle electoral del 2023 gairebé tot el seu poder institucional a Espanya. Davant aquesta situació, Cs buscarà a finals d’octubre una resposta sobre el seu futur en una assemblea extraordinària.

Fonts del partit confirmen que la data ja està marcada en el calendari: el cap de setmana del 26 i 27 d’octubre, tot i que està subjecta a possibles canvis, incideixen. Entre altres supòsits, relaten les veus, dependrà de si hi ha una repetició electoral a Catalunya, que seria el 13 d’octubre. Que els taronges es presentin a aquests comicis eventuals, asseguren des de la formació, encara s’ha de veure.

Si bé el candidat a les eleccions passades i llavors president del partit a Catalunya, Carlos Carrizosa, va confirmar la nit del 12 de maig que el partit s’hi tornaria a presentar, la seva renúncia a qualsevol càrrec orgànic en la formació pocs dies després deixa en l’aire aquesta promesa.

Opinions dispars

En el partit les opinions són dispars, i encara ressonen les veus crítiques amb la decisió de no acudir a les eleccions generals l’estiu passat. "S’ha de calcular bé el cost i valorar si val la pena ocupar l’espai o pagar el preu de l’absència", reflexionen persones del partit.

Notícies relacionades

La qüestió catalana no preocupa de moment els taronges, que es troben en un estat de standby a l’espera de veure què decideixen els afiliats en l’assemblea de la tardor. Fins que arribi la cita, el partit a Catalunya està pilotat per una comissió gestora presidida per Joan García, secretari d’acció institucional del partit i exdiputat del Parlament. Aquesta comissió exerceix de màxim òrgan institucional després de la dimissió de Carrizosa i la decisió de no convocar eleccions primàries per suplir la seva vacant.

"Cs té un espai polític, tot i que ara mateix no tingui espai electoral", explica a EL PERIÓDICO García, que és un dels polítics més veterans del partit.