Illa promet lluitar per trobar el "punt comú" amb Esquerra

El PSC delega en l’executiva del partit la potestat de validar o no un possible acord

Illa promet lluitar per trobar el "punt comú" amb Esquerra

EP

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC veu amb optimisme l’estat de les negociacions amb ERC i els Comuns de cara a la investidura de Salvador Illa, però també demana "prudència". "Hi ha molt en joc", va avisar el mateix candidat durant el consell nacional que la formació socialista va celebrar ahir a la seu del partit a Barcelona, en què també va voler recordar que "hi ha temps" –fins al 26 d’agost es pot celebrar un ple d’investidura– i que la prioritat és que sigui "un bon acord" que permeti trobar un "punt en comú" amb les dues formacions.

Per aquesta raó, davant un estiu que es pot acabar sent molt enfeinat, Illa va demanar al consell nacional que doni poders a l’executiva per validar o rebutjar un acord eventual, sense celebrar una consulta a les bases, com sí que faran els republicans. "Cal flexibilitat a causa del calendari", va reclamar Illa durant la reunió, en què no va voler donar gaires detalls, al·legant que perquè la negociació "arribi a bon port" és necessari que hi hagi discreció.

El que sí que va assegurar és que les converses amb els republicans i els morats s’estan desenvolupant amb "generositat" i "humilitat" per la part socialista. Segons el líder del PSC, els resultats de la seva formació en les eleccions catalanes del 12 de maig van ser "bons" –van arribar als 42 escons–, però també creu que van deixar clar que el PSC no pot anar "sol". "No demanem a ningú que renunciï als seus objectius, tampoc nosaltres renunciem als nostres", va defensar el líder socialista.

L’obra del Govern republicà

De la mateixa manera, també va apuntar que el seu objectiu no és "desmuntar res", sinó "construir sobre el que ja s’ha fet" i "amb respecte envers tothom". Un missatge dirigit bàsicament a ERC, que ja a l’inici de les negociacions va avisar que no arribaria a cap pacte si es mirava de tirar per la borda tota l’obra de Govern que els republicans han desenvolupat durant els últims tres anys al capdavant de la Generalitat.

Finalment, el primer secretari del PSC també es va referir públicament a la tornada de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, a Catalunya divendres passat. El socialista va qualificar la seva tornada de "bona notícia" i va demanar a la justícia que "respecti el poder legislatiu" i apliqui la llei d’amnistia de manera completa a tots els líders del procés. "Volem comptar amb tots els actors polítics", va dir, en un missatge que podria ser també una referència velada a l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no ha sigut exonerat per decisió del Tribunal Suprem, que li manté l’ordre de detenció vigent.

Contra l’extrema dreta

Notícies relacionades

No obstant, més enllà de les negociacions, i a poques hores per a la final de l’Eurocopa que enfrontaria la selecció espanyola amb la d’Anglaterra, Illa va voler enviar una picada d’ullet al jove jugador de Mataró Lamine Yamal i va aprofitar el seu èxit durant la competició per disparar contra l’extrema dreta. "Cada gol de Lamine Yamal és un gol a l’extrema dreta, al racisme i als que volen una Europa, una Espanya i una Catalunya més tancades", va exclamar.

Així les coses, el líder dels socialistes va advocar per una "Catalunya de les oportunitats per a tothom" i va apel·lar a més triomfs com el de Yamal en el món de futbol, en el de la medicina, l’educació o la ciència.