Marta Rovira ‘concerta’ la investidura

La tornada a Catalunya de la secretària general d’ERC ha agitat el tauler polític català pel pes que la seva figura tindrà a partir d’ara en la regeneració del partit, en les negociacions per fer a Illa president i en l’actitud dels republicans davant la probable tornada de Puigdemont.

La secretaria general de ERC, Marta Rovira, el viernes.

La secretaria general de ERC, Marta Rovira, el viernes. / Marc Asensio Clupes

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Marta Rovira ja està a Catalunya disposada a "trepitjar el país". La cap d’ERC trepitjarà les federacions per aturar la crisi oberta després dels mals resultats de l’últim cicle electoral i disputar a Oriol Junqueras el control de la formació. Ho farà fins al 30 de novembre, perquè ja ha descartat per activa i per passiva mirar de ser reelegida a la cúpula o candidata a unes eleccions.

El pacte amb el PSC

Rovira ha deixat clar que el concert econòmic és la clau de la investidura i que és possible aconseguir-ho, com un "acte de sobirania" i una palanca cap al referèndum. El gest va ser ben rebut pels socialistes perquè emmarquen la proclama de la consulta en una necessitat republicana d’acontentar el votant sobiranista i no de revifar el procés.

És un pas determinant que confirma la predisposició que Rovira ha mostrat en privat, igual com ho ha fet Junqueras davant quadres del PSC. L’optimisme creix a la seu de Pallars perquè si els dos dirigents estan pel pacte, les bases seran proclius. Si bé és cert que reben advertències que hi ha un marge d’incertesa ampli.

El pacte amb els Comuns no és lluny, però les dues carpetes més compromeses, habitatge i infraestructures, continuen obertes. Els projectes són tan dispars que no serà un acord global, sinó que quedaran fora del pacte les discrepàncies, com hi ha quant al macroprojecte del Hard Rock i de l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat.

El control d’ERC

Junqueras va alterar un viatge familiar a Itàlia per rebre Rovira i es van fondre en una abraçada. Un gest que només va aparcar la seva disputa per uns segons. Van mirar a totes les càmeres, en un missatge buscat per a la militància. Després ell va marxar a l’aeroport i ella va continuar el seu periple de benvinguda. Rovira va cridar a "fer pinya" i en això s’emmarca l’oferta de diversos dirigents d’ERC a Carme Forcadell perquè presideixi el partit de manera simbòlica. Però Junqueras, que no va incloure en el capítol d’agraïments, vol tornar al capdavant del partit amb més força, reelegit per les bases amb un ampli suport, i teixir una executiva a la seva mida. Creu que parteix amb avantatge, perquè els roviristes no confirmen qui li plantarà cara al congrés.

L’as de Puigdemont

Notícies relacionades

Els negociadors són conscients que no poden perdre de vista Puigdemont i saben que Junts veu en una repetició electoral una oportunitat per al seu líder. En ERC no descarten prestar el seu suport a l’expresident en la seva tornada i el seu possible intent d’investidura, sabent que serà fallida.

Més dubtes hi ha sobre si l’expresident vol posar fi a la seva etapa a l’estranger fins i tot arriscant-se a una detenció que podria portar-lo a una presó provisional més temps del que preveia abans d’haver vist com el Suprem rebutjava amnistiar-lo pel delicte de malversació. EL PERIÓDICO va revelar que ja es dissenyen plans per a la seva possible tornada. Cal veure si ho farà per donar el tret de sortida a una nova campanya electoral o bé per acomiadar-se de la primera línia política sota la presidència d’Illa.