El PSC lloa la "normalització política i social" a Catalunya

Moret emplaça ERC i els Comuns a formar una "majoria àmplia progressista" que creï un "necessari" govern estable

La presidenta de la Diputación de Barcelona Lluïsa Moret, da la bienvenida a la jornada sobre la Estadística de condicions de vida i estructura d’oportunitats dels barris de la demarcació de Barcelona

La presidenta de la Diputación de Barcelona Lluïsa Moret, da la bienvenida a la jornada sobre la Estadística de condicions de vida i estructura d’oportunitats dels barris de la demarcació de Barcelona / Diputació de Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

Més de 24 hores després que la secretària general d’ERC, Marta Rovira, creués la frontera per tornar a Catalunya després de sis anys i tres mesos vivint a Ginebra (Suïssa) acusada de terrorisme per la causa del Tsunami –ara ja arxivada–, els socialistes es van pronunciar ahir per primera vegada sobre la qüestió. Ho va fer la vice primera secretària del PSC, Lluïsa Moret, sense embuts i de forma clara: "Per nosaltres, que Marta Rovira i altres polítics tornin a casa seva és positiu i és un exemple de la normalització política, social i institucional a Catalunya".

La també presidenta de la Diputació de Barcelona va aprofitar la seva intervenció en l’acte de clausura del congrés del PSC de l’Hospitalet de Llobregat per dirigir-se als líders de l’1-O que van tornar divendres "No ha sigut casual, ha sigut fruit d’un treball intens", va declarar Moret.

En un context marcat per les negociacions entre els socialistes i els republicans per a la investidura del líder del PSC, Salvador Illa, el retorn de Rovira no passa desapercebut al carrer Pallars, malgrat que des del partit creuen que la seva tornada no té un impacte important en les converses. Precisament, Moret és una de les encarregades de liderar la negociació amb ERC i per això, el 6 de juny passat, ja es va reunir cara a cara per primera vegada amb Rovira a Ginebra.

Els dos partits tenen diverses carpetes sobre la taula, però una de les línies vermelles del partit de Rovira és el concert econòmic, una cosa a què ella mateixa va fer referència divendres en el congrés nacional del partit i que va considerar una palanca per "estar més preparats" de cara a un referèndum d’independència i "un pas necessari cap a la república". A ningú li va passar per alt –i menys als socialistes– que la cap de files republicana parlava als militants dels pactes amb el PSC. És la primera vegada que ho feia d’una manera tan clara.

Notícies relacionades

En clau de negociació, la vice primera secretària del PSC no va deixar passar l’oportunitat d’allargar la mà, encara més, als republicans amb aquest nou escenari de "normalització" –terme que va utilitzar repetides vegades en la seva intervenció–, advocant per la calma i l’entesa després d’anys passant per "moments complexos", en el que es pot entendre com una al·lusió al procés.

"Ara més que mai necessitem un govern estable i unes institucions estables que continuïn treballant per a la normalització", va traslladar, mentre va emplaçar ERC i els Comuns a crear una "majoria àmplia progressista" que serveixi per "marcar un camí inqüestionable" d’Illa cap a la presidència.