Declaració davant el jutge

Barrabés admet dues trobades amb Sánchez a la Moncloa

L’empresari recomanat per Gómez diu que es van veure en una ronda sobre innovació i un altre cop en què només es van saludar

Barrabés admet dues trobades amb Sánchez  a la Moncloa
3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’empresari Juan Carlos Barrabés va reconèixer ahir en la seva declaració com a testimoni davant el jutge Juan Carlos Peinado haver mantingut dues trobades amb Pedro Sánchez a la Moncloa: un va ser en el context d’una ronda d’innovació amb altres empresaris i no hi va ser la dona del president del Govern, i en la segona només va poder saludar Sánchez perquè li va entrar una trucada, van assenyalar a aquest diari fonts jurídiques. El testimoni també va dir haver mantingut allà quatre o cinc reunions amb Begoña Gómez.

El mer fet que el testimoni admetés les trobades i que a alguna també assistís el secretari general del departament d’Assumptes Econòmics i G20, Manuel de la Rocha, va portar les acusacions personades a preguntar-se fins on coneixia el líder de l’Executiu l’activitat empresarial de la seva dona. Això, malgrat que tots els advocats van admetre que Barrabés va ser evasiu i va dir no recordar gaires dels detalls sobre els quals li preguntaven. El testimoni va declarar per videoconferència des del seu domicili per la greu malaltia que pateix.

La coordinadora nacional jurídica de Vox, Marta Castro, va assenyalar que l’acusació que exerceix el seu partit ja havia sol·licitat diverses diligències per aprofundir en el coneixement que pogués tenir Sánchez sobre l’activitat de Gómez. En canvi, des de fonts pròximes a la defensa es va destacar que ni la fiscalia ni l’advocat de Gómez, l’exfiscal i exministre Antonio Camacho, van entendre necessari realitzar cap pregunta, al considerar que els testimonis no tenien rellevància penal i no tenien relació amb la causa.

Al terme de les declaracions, els advocats d’Hazte Oír i d’Iustitia Europa van explicar que sobre les cartes de recomanació remeses a favor de Barrabés des de la càtedra de la dona del president del Govern, l’empresari va dir no recordar que la seva empresa hagués reclamat res al respecte. Segons l’opinió dels lletrats, el testimoni va ser "evasiu" i "imprecís" i, després d’estudiar el seu testimoni, van anunciar que sol·licitaran al jutge que sigui imputat en la causa i torni a ser citat.

Barrabés, que va ser avalat en dos concursos públics per la dona del líder de l’Executiu, va comparèixer com a testimoni com a presumpte beneficiat de les actuacions de Gómez, en concret, per dos contractes públics adjudicats per Red.es a la societat Innova Next SLU, a través de l’UTE que va formar amb l’empresa The Valley. En la seva declaració va afirmar que desconeixia si la dona del president firmava les recomanacions, perquè, va dir, eren cartes enviades a les empreses per obtenir el seu aval amb independència de qui el firmés.

Tres contractes

Les denúncies vinculaven Barrabés i la dona del president del Govern amb contractes per a Fomació per a l’ocupació en l’economia juvenil, per 3 i 2,8 milions, respectivament. També se li va adjudicar un servei de formació per a les persones aturades en l’economia digital per 4,4 milions. No obstant, només un d’aquests contractes és investigat pel jutge Peinado, que va cedir les indagacions sobre les altres dues adjudicacions a la Fiscalia Europea, perquè van rebre fons de la UE.

Les acusacions personades també van tractar amb les seves preguntes acostar el cas Koldo a la investigació oberta a Gómez. Segons van assenyalar al terme de la declaració, Barrabés va admetre que coneixia Juan Carlos Cueto, però va negar haver coincidit amb el considerat principal comissionista de la trama, Víctor de Aldama. Amb l’ex CEO de Globalia Javier Hidalgo va assenyalar, a preguntes del jutge Peinado, haver coincidit en un congrés de turisme.

Sémper acusa el cap del Govern de «mentir»

Notícies relacionades

El reconeixement per part de l’empresari Juan Carlos Barrabés davant el jutge que es va reunir en dues ocasions amb Pedro Sánchez en les quatre o cinc trobades que va admetre haver mantingut a la Moncloa amb la seva dona, Begoña Gómez, va portar el PP a concloure que el cap de l’Executiu «sempre hi ha estat ficat». Així ho va dir Miguel Tellado, portaveu dels populars al Congrés, en un missatge a X.

En la mateixa línia, Borja Sémper, vicesecretari i portaveu del partit, va acusar Sánchez de «mentir» al Congrés quan Alberto Núñez Feijóo li va preguntar pel tema, i també davant els mitjans de comunicació.