María Guardiola: "Espero altura de mires en l’oposició, no vull avanç electoral"

Un any després de la seva presa de possessió com a presidenta de la Junta d’Extremadura, allargada per les polèmiques i negociacions amb Vox, ara confia a acabar la legislatura.

«El futur de la nostra terra no es decidirà en cap seu de cap partit a Madrid»

«Des de les eleccions, Vox està fent més oposició al PP que al PSOE»

María Guardiola: "Espero altura de mires en l’oposició, no vull avanç electoral"
6
Es llegeix en minuts

¿Se sent reforçada com a presidenta, ara al capdavant d’un govern sense Vox com a soci i sense necessitat de variar la composició de l’Executiu per decisió del conseller afectat?

El Govern extremeny ha transmès durant tots aquests dies estabilitat i certeses. La composició, efectivament, és la mateixa que fa una setmana (abans de la crisi a Vox) i continuem treballant en la mateixa línia. El full de ruta és molt clar, marcat i consensuat també amb Vox. Que continuem, per tant, pensant únicament i exclusivament en l’interès general i no en l’interès de cap estratègia electoral de cap partit és bo per als extremenys i les extremenyes. La majoria de les mesures previstes en aquest acord de governabilitat continuen en vigor i les continuem posant en marxa.

¿I la seva situació dins del PP nacional no és ara millor del que semblava fa un any?

No he notat una gran diferència perquè em sento estimada i em sento recolzada pel Partit Popular d’Extremadura i pel meu partit a nivell nacional.

Es va negar fins a l’últim moment a pactar amb Vox. ¿Considera que el temps li ha donat la raó?

Jo no m’he negat mai a pactar amb Vox: no volia que entrés en el govern perquè tenia unes línies vermelles que eren molt clares i que jo vaig verbalitzar en aquesta negociació que vam mantenir. S’estava gestant un govern i un canvi, que era el que havia demanat la gent, però aquestes línies vermelles havien de quedar salvaguardades. I sempre ho han estat, crec que ho hem demostrat en aquests 12 mesos de Govern. S’han produït avenços en matèria d’igualtat, de drets de les persones LGTBI, del respecte als drets humans i en les qüestions que per a mi eren fonamentals en el moment que Vox entrés en el Govern.

El cas és que esquiva una crisi de govern després d’uns resultats històrics en les eleccions europees. ¿Ha parlat amb Núñez Feijóo del que ha estat passant aquests dies?

El resultat de les eleccions europees ha sigut un suport important a les polítiques que hem anat posant en marxa durant tot aquest any. El que amb els seus vots ens venen a transmetre els extremenys i les extremenyes és que estem en el camí correcte, i per tant, nosaltres és en el que continuarem. Jo vaig trucar al president Feijóo per comunicar-li la continuïtat del conseller Ignacio Higuero quan es va decidir, que va ser aquell mateix matí de divendres i el president el que em va transmetre és la seva enhorabona perquè era importantíssim per a la certesa que ha de transmetre un govern. Això és el que necessita la gent en un moment tan convuls com el que estem vivint a nivell nacional. Tenim molt clar a Extremadura és que el futur de la nostra terra no es decidirà en cap seu de cap partit a Madrid.

¿Li sorprendria que algun diputat de Vox seguís els passos d’Ignacio Higuero?

El nostre és un projecte obert, pensat únicament per millorar la vida dels extremenys. Em resulta bastant difícil pensar que els diputats de Vox a Extremadura ara rebutgin el que fins fa una setmana recolzaven i defensaven. Jo confio que aquest govern, ara en solitari, arribi a acords amb aquells amb qui havíem pactat un 90% d’aquesta agenda.

¿El seu soci preferent a l’Assemblea continuarà sent Vox?

Jo intentaré arribar a acords amb tots els grups polítics, com hem fet sempre. És cert que amb Vox és molt més fàcil perquè hi ha un treball previ important, un document amb 60 mesures en el qual vam ser capaços de posar-nos d’acord en allò que ens unia i deixar de banda les qüestions que ens separen.

¿Sap si Ángel Pelayo Gordillo entregarà l’acta de senador autonòmic que va cedir el PP a Vox?

No he parlat personalment amb ell. Ho vaig fer el dia abans que Abascal anunciés la ruptura, però llavors ell em va dir que tampoc tenia informació. El que espero és que siguin coherents. Quan el pacte i l’acord decauen per la voluntat unilateral de Vox, el més lògic és que l’acta de senador torni a qui correspon.

Per als sindicats l’escenari que es pinta amb un govern en minoria és d’incertesa.

No crec que hagi canviat l’escenari més enllà que Vox hagi volgut seguir una estratègia electoral i un càlcul en relació amb els resultats de les europees. Des d’aquestes eleccions estem veient un partit, Vox, que està fent més oposició al Partit Popular que al Partit Socialista. Però més enllà d’això el full de ruta és el mateix, les polítiques són les mateixes i el resultat és evident. Aquí a Extremadura estem veient com creem més empreses, com es crea més ocupació i com estem captant l’atenció dels grans projectes industrials. No és casualitat que el mes de juny passat Extremadura ja ha donat la dada més baixa d’atur de la sèrie històrica, ni és casualitat que tingui l’índex més alt de confiança empresarial, també de la seva sèrie històrica. Ni és casualitat que, per exemple, a l’abril, hàgim sigut la regió on més ha incrementat el nombre de societats mercantils creades. Això obeeix a un treball seriós. Nosaltres vam dir fa un any que veníem a canviar les coses i això és el que estem fent, amb diferents i noves polítiques d’ocupació i posant en el centre –jo crec que això és important i és la nostra senya d’identitat– les empreses i els autònoms, que són els que realment creen oportunitats i riquesa a la nostra regió.

L’atur continua sent alt entre les dones i els joves, a més d’haver-hi una gran bretxa de renda a la regió.

Tot i que la dada encara no és bona, no ens conformem i continuem treballant per millorar. I en aquest moment a Extremadura hi ha més dones treballant que mai en la història i això obeeix a unes polítiques d’igualtat que van molt més enllà de les pancartes i dels titulars. Ens hem dedicat a l’acció i això es percep en el canvi de model en la vida de la gent, a més de ratificar-ho els indicadors econòmics. Són dades objectives que, en comptes del conformisme i de l’autocomplaença ens ha de convidar a continuar treballant amb ganes amb il·lusió per aquest camí que entenem que és el correcte. I si no ho fos, doncs no tindríem cap inconvenient a virar. En matèria de polítiques d’ocupació és important que aprenguem a anar modulant en funció dels resultats que tenen les polítiques que s’implementen.

Notícies relacionades

¿Està totalment descartat l’avanç electoral?

Els extremenys demanen certesa, estabilitat i responsabilitat per millorar la seva vida. No vull convocar eleccions. No crec que sigui el millor per als extremenys i treballaré perquè no sigui així. Ara bé, els grups de l’oposició hauran que demostrar altura política, hauran de demostrar que tenen aquest mateix interès d’estabilitat a la nostra regió. I haurem de veure també quin nou rol adoptarà Vox al Parlament.