Les opcions dels postconvergents

Rull s’obre que Puigdemont es postuli sense un pacte previ

El president del Parlament diu que per optar a ser investit no cal acordar-ho amb un altre grup, només la voluntat de presentar-se

Hi ha negociadors que temen que el líder de Junts prengui la davantera i dinamiti una entesa d’esquerres

Rull s’obre que Puigdemont es postuli sense un pacte previ
3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

¿Qui optarà abans a la investidura: Salvador Illa o Carles Puigdemont? És l’interrogant que en aquests moments sobrevola el Parlament amb l’última setmana de juliol i la primera d’agost assenyalada en vermell al calendari. Els dos dirigents festegen ERC, però el president del Parlament, Josep Rull, ha deixat clar que el principal argument per fixar una data per a un dels dos aspirants és que expressin la "voluntat" de presentar-se, sense que un pacte previ amb un altre grup sigui requisit indispensable. De fet, el reglament de la Cambra no fixa cap condició per postular-se al càrrec, per la qual cosa estaria dins de les prerrogatives del president de la institució.

Així ho va deixar entreveure Rull en la reunió de la junta de portaveus del 25 de juny, el dia abans que se celebrés el ple que va activar el compte enrere per a la repetició electoral perquè ni el PSC ni Junts van fer el pas sota l’argument que no havien obtingut prou suports. Va ser en resposta a un portaveu de grup, que va preguntar quin criteri se seguiria a partir de llavors per convocar un ple d’investidura i si es tindria en compte si es tenia o no algun altre suport tancat.

Quatre dirigents presents consultats de diferents partits asseguren que la contestació de Rull va deixar la porta a oberta a la possibilitat que Puigdemont opti a un ple d’investidura sense haver aconseguit abans un acord ni amb ERC, com pretén, ni amb cap altra formació. "Va dir que no faria falta un pacte previ", assegura un dirigent. "Va donar a entendre que, tenint la predisposició de la persona candidata, tot i que no tingués els suports, podria proposar-lo", afegeix un altre.

"Rull no va ser clar en la seva resposta", diu un tercer. I un quart diputat assegura que l’"esperit" del que va traslladar era precisament no vetar aquest escenari, tot i que matisant que això no vol dir que es pugui presentar qualsevol representant d’un grup minoritari. Fonts de la presidència del Parlament asseguren que Rull va explicar davant la junta de portaveus el perquè de l’acte equivalent i que, efectivament, va defensar que "preval la voluntat" dels aspirants, com també ha dit en públic, sense que sigui un imperatiu tenir lligada cap suma. L’essència del parlamentarisme, recorden, és que el presidenciable miri de convèncer des del faristol els grups perquè el recolzin.

El cert és que el reglament del Parlament no estableix cap criteri imprescindible per poder optar a la investidura. Però sobre el paper, tingui o no un aliat, el president de la Cambra té marge de maniobra si no hi ha un candidat amb la majoria absoluta de 68 suports amarrada que es postuli primer. Això és el que intenta Illa de la mà d’ERC i dels Comuns, mentre que els republicans han traslladat que no pensen donar el seu sí a Junts sabent que el PSC no s’abstindrà per facilitar que Puigdemont sigui president. No obstant, hi ha negociadors que comencen a témer que l’expresident prengui la davantera amb la intenció de dinamitar una entesa d’esquerres.

Notícies relacionades

Més èpica

Una inquietud que coincideix que hi ha quadres a Junts que plantegen que tindria més èpica i seria més coherent que el "retorn de país", a risc de ser detingut, fos per a la seva pròpia investidura, a més dels preparatius del dispositiu perquè la seva tornada al Parlament sigui multitudinària i la revisió que ha demanat Rull del protocol que estableix que només ell podria autoritzar l’entrada d’agents policials a la Cambra.