Penes per prevaricació

El Constitucional anul·la les condemnes de Chaves i Griñán pel cas Ero

El TC declara que s’han vulnerat els drets dels expresidents de la Junta i ordena tornar les actuacions a l’Audiència de Sevilla

El Constitucional anul·la les condemnes de Chaves i Griñán pel cas Ero
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat les condemnes per prevaricació dels expresidents socialistes de la Junta d’Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán. D’aquesta forma, estima parcialment els recursos que tots dos van presentar contra les sentències de l’Audiència Provincial de Sevilla i de la Sala Penal del Tribunal Suprem que els van condemnar a les penes de nou anys d’inhabilitació especial i a sis anys de presó i 15 d’inhabilitació, respectivament.

Després de conèixer la decisió, Chaves va manifestar que ha quedat demostrat que van anar contra ells i ara ha quedat tot desmuntat". L’expresident va assenyalar que la justícia els ha donat la raó: "No hi havia trama política, ni confabulació, ni hi havia res".

El tribunal de garanties constitucionals declara d’aquesta forma que s’han vulnerat els seus drets i ordena tornar les actuacions a l’Audiència Provincial de Sevilla, que haurà de dictar noves sentències. Aquesta decisió té com a conseqüència en el cas de Chaves que es reduirà la condemna per prevaricació als anys anteriors al 2000 i 2001, quan no hi havia llei de pressupostos. En el de Griñán eventualment se li reduirà la pena de presó.

En concret, la sentència que anul·la la condemna de Chaves, de la qual ha sigut ponent la vicepresidenta, Inmaculada Montalbán, estableix que la decisió de condemnar-lo per les modificacions legals del 2000, 2001 i 2004 no és contrària al dret a la legalitat, "ja que es van adoptar amb infracció de la normativa pressupostària llavors vigent". No obstant, sí que es considera contrària al dret a la legalitat penal la condemna, i per tant s’anul·la, per haver participat en l’aprovació de les modificacions pressupostàries realitzades a l’empara del nou sistema de pressupostació aprovat pel Parlament d’Andalusia a través de la llei de pressupostos.

Per això, el TC estima parcialment el recurs d’empara de Manuel Chaves i torna les actuacions a l’Audiència Provincial de Sevilla perquè dicti una nova sentència que exclogui els fets relacionats amb l’aprovació dels avantprojectes i projectes de la llei de pressupostos i les modificacions pressupostàries emparades per aquesta llei els anys 2002 a 2009.

Contrària a dret

Notícies relacionades

En el cas de Griñán, la ponent, també en aquest cas Inmaculada Montalbán, avala únicament la condemna per prevaricació per la modificació legal realitzada el 2004. No obstant, "sí que considera contrària al dret a la legalitat penal la condemna per haver participat en l’aprovació de les modificacions pressupostàries realitzades a l’empara del nou sistema de pressupostació aprovat pel Parlament d’Andalusia a través de la llei de pressupostos".

Quant al delicte de malversació pel qual va ser condemnat Griñán, la sentència censura els tribunals al considerar que la condemna resulta lesiva contra els seus drets a la legalitat penal.