Regeneració democràtica

Sumar sol arriba a pactar amb el PSOE modificar un article de la ‘llei mordassa’

L’acord es limita a les sancions als periodistes i als delictes d’injúries

Sumar sol arriba a pactar amb el PSOE modificar un article de la ‘llei mordassa’

Marta Fernández Jara - Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

A primera hora d’ahir, la vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, va anunciar un acord amb el PSOE per a la "derogació" de la llei de seguretat ciutadana que va entrar en vigor fa nou anys, comunament coneguda com a llei mordassa. Una mesura inclosa en el programa de la coalició i que en la passada legislatura es va frustrar pel rebuig d’ERC i EH Bildu, al no acceptar els socialistes les seves propostes per prohibir l’ús de pilotes de goma o les devolucions en calent d’immigrants. No obstant, el coportaveu de Sumar, Enrique Santiago, va puntualitzar després que l’acord només inclou la reforma d’un article, el relatiu a les sancions a periodistes, i, d’altra banda, la supressió al Codi Penal dels delictes d’injúries a la Corona, a les altes institucions de l’Estat i les ofenses als sentiments religiosos. L’ala socialista de l’Executiu va refredar encara més l’abast de l’acordat, limitant-ho al compromís de "revisar" aquestes qüestions.

Notícies relacionades

Un dia abans que Pedro Sánchez comparegui al Congrés per presentar el seu pla de regeneració democràtica, amb un primer paquet centrat en els mitjans de comunicació, Díaz va anunciar un acord amb el seu soci de Govern per acabar amb la llei mordassa. Des de Sumar han estat pressionant dins de la coalició per accelerar la derogació d’aquesta norma. De fet, va ser un dels assumptes que van portar a la taula de seguiment de la coalició amb el PSOE.

No obstant, Santiago va matisar que l’acord se circumscriu a aquells aspectes que "afecten l’acompliment de la llibertat d’informació per part dels periodistes". En concret, acabar amb les sancions establertes a l’article 36 de la llei i que afecten els periodistes "en el desenvolupament de la seva activitat professional quan cobreixen algun tipus d’operació policial"..