Els aliats del Govern atribueixen falta de "valentia" al president

ERC, Junts, EH Bildu, Podem i el BNG retreuen al dirigent socialista que s’arrogui l’impuls del reglament europeu

Els aliats del Govern atribueixen falta de "valentia" al president
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La resposta dels socis del Govern a l’anunci de Sánchez va ser pràcticament unànime: una crítica a la falta de valentia de les mesures i un retret al president del Govern per intentar arrogar-se l’impuls d’un reglament europeu que ja és d’obligat compliment a Espanya. ERC, Junts, EH Bildu i Podem van lamentar l’escassa ambició de les propostes del cap de l’Executiu, tot i que ell va assenyalar que s’hauran de perfilar en una futura ronda de contactes amb tots els seus socis.

Tots els portaveus van mostrar la seva estranyesa amb el fet que el Govern impulsi un pla de regeneració democràtica alhora que considera Espanya una "democràcia plena". "Vostès han arribat a la conclusió que la democràcia espanyola s’ha deteriorat. Ningú regenera res que no es deteriora", li va dir la dirigent de Junts, Miriam Nogueras. I el mateix, la resta dels seus homòlegs.

Notícies relacionades

A més, van lamentar la falta de "valentia" de Sánchez després de més de dos mesos anunciant que estava preparant un pla per mirar de fer front a la desinformació. "No ha anunciat res que sigui iniciativa del seu Govern. ¿Què ha vingut a fer avui aquí?", el va qüestionar el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, abans d’apuntar que un dels principals problemes no està en els mitjans de comunicació, sinó en els discursos d’extrema dreta i neocapitalistes que s’estenen per les xarxes socials. Com a solució, va dir, cal millorar la vida de la gent.

L’únic que va discrepar va ser el portaveu del PNB, Aitor Esteban, tot i que no perquè consideri que amb les propostes de Sánchez n’hi hagi prou, sinó perquè creu més necessari que es produeixi un canvi a la universitat entorn dels valors morals. "Les lleis no serveixen per a res sense ètica", va argumentar, citant el lema de la Universitat de Pensilvània.