El conflicte republicà

ERC denuncia i cessa Moya pels cartells contra Maragall

La direcció del partit acusa l’excap de comunicació de filtrar uns àudios que revelen que es va intentar encobrir l’autoria

ERC denuncia i cessa Moya pels cartells contra Maragall
2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Els àudios publicats de la reunió d’ERC per mirar d’encobrir l’autoria dels cartells contra Maragall han provocat una reacció contundent de la direcció del partit que agreuja la crisi interna: querella contra l’exdirector de comunicació dels republicans Tolo Moya i el seu cessament del càrrec d’assessor a la Diputació de Barcelona. Fonts d’ERC argumenten que fa setmanes que "feia" xantatge amb els àudios i que va filtrar "informació confidencial esbiaixada" a mitjans de comunicació d’una reunió, la que es va celebrar el 8 de febrer, que era de caràcter privat i que va ser gravada sense previ avís.

Moya va respondre amb un comunicat en què avisa que es defensarà també per la via judicial per evitar que se l’acusi d’una cosa de què assegura no ser responsable. "S’ha mentit sobre el coneixement i l’encobriment del cas de manera reiterada", diu en la seva missiva, en la qual acusa la direcció republicana d’actuar "sense cap tipus de moral contra qualsevol persona", companys de partit inclosos. El seu cessament el circumscriu a una "mesura desesperada per silenciar" qui ha defensat internament que se sàpiga "tota la veritat".

Les disculpes a l’excandidat

El ja exassessor d’ERC, que en aquests moments forma part de l’entorn de confiança d’Oriol Junqueras, ha sigut en tot moment assenyalat per la cúpula de Calàbria com el principal responsable dels polèmics cartells, la qual autoria material s’atribueix a un militant de l’Anoia. De fet, el mateix Ernest Maragall el va situar a l’epicentre i ERC assenyala que va ser ell que va acabar demanant perdó personalment a l’excandidat a Barcelona, mentre Moya considera que el partit busca convertir-lo en el cap de turc d’uns fets la responsabilitat dels quals prové, assegura, de més amunt. Ara, a més, des del partit li atribueixen haver-se saltat el contracte de confidencialitat.

Notícies relacionades

La reacció de cessar-lo i querellar-se contra ell amenaça de fer encara més gran la bretxa entre l’expresident del partit i la secretària general, Marta Rovira, la tornada dels quals no ha servit per apaivagar un cas que s’entrellaça amb el pols intern pel poder en el partit en un moment en què, a més, els republicans exploren un acord d’investidura amb el PSC. Prova d’això és que, el mateix dia que es fan públics els àudios, Junqueras publica un article a La Vanguardia en el qual exigeix que s’aclareixi l’escàndol perquè "danya la reputació de les sigles" del partit.

Després de la publicació, s’ha produït una bateria de crítiques i missatges de retret per la gravació de reunions internes i la seva filtració, cosa que ha sigut atribuïda al ja extreballador d’Esquerra. Fonts del partit argumenten que els àudios d’aquesta reunió difosos per RAC1 formen part de l’intent d’afrontar des de la direcció "l’error" de Moya per "minimitzar" els danys per una acció que qualifiquen com a "lamentable".