Negociacions a Catalunya

ERC exigeix al PSC saldar deutes en ingrés mínim, FLA i investigació

Els republicans reclamen els assumptes pendents abans de pactar la investidura

ERC exigeix al PSC saldar deutes en ingrés mínim, FLA i investigació
2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

No hi ha aparences encara de fumata blanca d’un pacte d’investidura entre el PSC i ERC. Tampoc garanties que s’acabi arribant a bon port. Però sí predisposició per les dues parts, que interlocuten pràcticament cada dia perquè l’acord tingui lloc aquest mes de juliol. Abans, en els "pròxims dies", segons fonts de la negociació, es produirà un requisit previ que podria ser el pròleg. Els republicans exigeixen, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, que abans de segellar una entesa per a la presidència de Salvador Illa el Govern de Pedro Sánchez compleixi quatre grans assumptes pendents: el traspàs de l’ingrés mínim vital, recursos compromesos en investigació, la condonació del deute i avenços en la cessió de la gestió de Rodalies.

Els socialistes en prenen nota i recullen el guant, disposats a saldar deutes que els acostin a la Generalitat. Ja ho va advertir dilluns la secretària general d’ERC, Marta Rovira: "Tots els acords pendents s’han de complir. Tenen poc crèdit". I just aquell dia a la tarda, la dirigent participava per primera vegada des de la seva tornada divendres passat en una assemblea de la federació dels republicans a Barcelona en la qual bona part de les intervencions de la militància van posar èmfasi en l’"escepticisme" davant l’oferta que pugui formular el PSC i els incompliments acumulats per part de la Moncloa.

I és que els socialistes no només han de convèncer la direcció d’ERC, sinó també la seva militància, que és qui tindrà l’última paraula sobre el vot dels seus 20 diputats al Parlament. "Necessitem fiabilitat", insisteixen a dir des de la seu de Calàbria, alhora que afegeixen que difícilment poden avalar una aliança amb Illa amb el memorial de compromisos pendents acumulats.

Condonar 15.000 milions

Notícies relacionades

Alguns cuegen des d’abans de la investidura, com el traspàs de la gestió de l’ingrés mínim vital, que es va pactar per primera vegada a canvi de l’abstenció dels republicans a la pròrroga de l’estat d’alarma durant la pandèmia el maig del 2020. D’altres estan vinculats a la investidura de Sánchez. És el cas de la condonació de 15.000 milions del fons de liquiditat autonòmica –que el PSOE està disposat a fer extensiu a altres autonomies–, però també dels 150 milions anuals per a un fons d’investigació via Pressupostos Generals de l’Estat, així com el finançament de 1.600 milions per als Mossos d’Esquadra.

El Govern en funcions de Pere Aragonès també vol deixar encarrilat abans de sortir de la Generalitat el traspàs de Rodalies a través de la creació d’una empresa mixta. La setmana que ve està assenyalada com a clau tant per republicans com per socialistes per avançar en aquestes carpetes.