Sánchez planteja obligar els mitjans a publicar la propietat i el finançament

El cap del Govern apel·la al reglament europeu i al suport del PP per justificar les mesures contra les «notícies falses» 

El president anuncia 100 milions en subvencions per a digitalització

El líder socialista aposta per una llei electoral que reguli els debats i les enquestes

També s’estudia revisar en el Codi Penal els delictes d’injúries i calúmnies entorn de la Corona

Sánchez planteja obligar els mitjans  a publicar la propietat i el finançament
3
Es llegeix en minuts

Pedro Sánchez ha cobert el seu pla de regeneració democràtica amb la capa de la Comissió Europea i la Constitució. El president del Govern va justificar ahir així les mesures d’aquest primer paquet, centrades principalment a lluitar contra la difusió de "notícies falses" i els "pseudomitjans", en el desenvolupament del reglament europeu sobre llibertat de mitjans de comunicació i en l’article 20 de la Constitució. Per llimar les crítiques de l’oposició sobre intervencionisme, Sánchez va remarcar durant la seva compareixença al Congrés dels Diputats que el reglament esmentat va ser aprovat pel PP a Brussel·les i va citar alguns dels seus articles per ironitzar sobre el seu caràcter "revolucionari".

"No és la funció del Govern repartir carnets de fiabilitat entre uns mitjans i d’altres, però sí desenvolupar el que es va acordar a Europa", va tranquil·litzar. D’altra banda, el pla estarà acompanyat d’un paquet de 100 milions d’euros d’ajudes "a la digitalització" dels mitjans de comunicació.

Funcions de control

L’aplicació per aprofundir en la transparència, obligant a donar compte dels propietaris i accionistes, i limitar el finançament públic a "pseudomitjans", es desenvoluparà mitjançant una reforma de la llei de publicitat institucional i la CNMC tindria més funcions de control. "Hem de limitar el finançament que les administracions públiques poden dedicar als mitjans de comunicació, perquè no hi hagi mitjans que tinguin més finançadors públics que lectors" i "assegurar que no hi hagi partits polítics que comprin línies editorials amb els diners dels contribuents", va defensar el cap de l’Executiu de coalició apel·lant en tot moment al suport de Brussel·les i també al "sentit comú".

Negociació amb els grups

Més enllà de l’aplicació d’aquest reglament europeu, Sánchez va posar sobre la taula la seva intenció de reformar la llei electoral per regular els debats entre candidats en campanya i la difusió d’enquestes per part dels mitjans de comunicació. És a dir, per establir l’obligatorietat de celebrar debats electorals entre els candidats en els mitjans de comunicació i que les enquestes publicades incorporin les microdades i la metodologia d’estimació de resultats. Una reforma que "depèn dels grups parlamentaris", va assenyalar Sánchez amb referència a la negociació que ara obrirà amb els socis d’investidura per desenvolupar legislativament aquest pla.

El cap de l’Executiu també va apuntar a mesures de transparència a través d’una nova llei d’administració oberta, de cara a "millorar i ampliar la quantitat i qualitat d’informació governamental", i a un enduriment dels reglaments del Congrés i el Senat. Amb això últim es pretén clarament mirar d’endurir les sancions a tots aquells diputats i senadors que no presentin la seva declaració de béns i activitats o que ho facin amb informació falsa o incompleta.

Sánchez es va centrar a esbossar un esquelet del pla per abordar ara una negociació amb els seus socis d’investidura. La idea és iniciar ara una ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris per proposar un pla d’acció amb un clar objectiu: "Que ajudi a protegir i enfortir la nostra democràcia, dotant-la de més transparència i rendició de comptes", va sentenciar.

La "pena del telenotícies"

Notícies relacionades

El cap de l’Executiu va evitar concretar les mesures d’aquest pla, a l’espera d’"escoltar" els seus socis, per limitar-se a esbossar un esquema amb propostes genèriques sense desenvolupament legislatiu. Aquest és el cas de la proposta per "reforçar els drets a l’honor i a la rectificació de la ciutadania". Des de Sumar avançaven dimarts passat un principi d’acord amb els seus socis per incloure una "reparació pública" en el cas d’instruccions amb repercussió mediàtica que no culminin amb l’obertura d’un judici oral. La coneguda com a "pena del telenotícies". A l’Executiu reconeixien també converses per "revisar" aquesta qüestió, però sense concretar fins al punt que no s’ha decidit en què consistiria aquesta reparació i si seria de caràcter econòmic.

L’altre preacord amb l’espai de Yolanda Díaz, que va incloure Sánchez en la seva intervenció, és la proposta d’una "nova reforma de la llei mordassa pel que fa a la llibertat d’expressió", va explicitar el dirigent socialista. El cap de l’Executiu no va concretar més, mentre que fonts del Gabinet es refereixen a "revisar" en el Codi Penal els delictes sobre injúries i calúmnies entorn de la Corona, els símbols nacionals o els sentiments religiosos.