De la transparència a la ‘llei mordassa’
Les propostes anunciades per Sánchez ahir al Congrés afecten des dels mitjans de comunicació fins als diputats i senadors i la mateixa Administració.

Aquestes són les propostes que el cap de l’Executiu va exposar ahir al Congrés dels Diputats.
Transparència en els mitjans.
Sánchez vol desplegar a Espanya el Reglament Europeu de Llibertat dels Mitjans de Comunicació. En aquest sentit, va posar èmfasi en diversos articles que obliguen que els mitjans donin informació sobre qui són els seus propietaris i accionistes, així com "l’import total anual de fons públics destinats a publicitat estatal que se’ls ha assignat". A més, va remarcar la necessitat que també ofereixin "xifres d’audiència de forma honesta".
Límit al finançament públic.
Sánchez va apuntar que la transposició d’aquest reglament a l’ordenament jurídic comportarà l’actualització de la llei de Publicitat i Comunicació Institucional, recordant que és del 2005 i no contemplava l’actual situació de mitjans digitals. I va afegir que es limitarà el finançament públic dels mitjans de comunicació per assegurar que "no hi hagi partits polítics que comprin línies editorials amb els diners dels espanyols".
Ajudes a la digitalització.
També va anunciar que destinarà 100 milions dels fons europeus per ajudar els mitjans de comunicació en la seva digitalització "a fi de crear bases de dades, desenvolupar eines que millorin la seva productivitat i qualitat informativa i reforçar la seva ciberseguretat". Sánchez va incidir que totes aquestes ajudes es concediran als mitjans "amb independència de la seva línia editorial".
Reforma del sistema electoral.
Entre les principals novetats hi ha una reforma de la Llei Orgànica del Sistema Electoral General que persegueix dos objectius: establir l’obligatorietat dels debats electorals perquè els ciutadans puguin "contrastar" els projectes polítics i, d’altra banda, establir que les enquestes electorals que es publiquin hagin d’anar acompanyades amb les "microdades i la metodologia d’estimació de resultats".
Govern obert.
Sánchez també impulsarà una Estratègia Nacional de Govern Obert i una nova llei d’Administració Oberta amb l’objectiu que s’"ampliï i es millori la quantitat i la qualitat de la informació governamental" a què poden tenir accés els ciutadans. En aquest sentit, va reivindicar que Espanya és el tercer país de la UE amb més dades obertes i el cinquè de l’OCDE.
El reglament del congrés.
Va parlar de la reforma dels reglaments del Congrés i Senat per elevar les sancions a aquells diputats i senadors que no presentin la seva declaració de béns i activitats o que ho facin amb informació falsa o incompleta. Justament, s’està tramitant ara una reforma de les normes de la Cambra baixa, de manera que seria bastant senzill introduir aquesta modificació que planteja el president.
Notícies relacionadesDret a l’honor i ‘llei mordassa’.
El president va parlar també de reformar la llei de protecció civil del dret a l’honor i de la llei reguladora del dret de rectificació. També d’emprendre una modificació de la llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a llei mordassa, pel que fa "a la llibertat d’expressió".
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Xavier Amor, secretari de Governs Locals de la Generalitat: "Hem d’ajudar els ajuntaments; no importa el color polític"
- Guerra a Ucraïna Putin declara una «treva» unilateral per la Pasqua fins dilluns a la mitjanit
- Aquest és l’efecte d’esmorzar taronja als nostres ronyons
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- Gentrificació Dos anys convivint amb 35 pisos turístics al ‘Bloc Tarragona’: «És interminable el que patim»
- Adéu a la jubilació als 67 anys: aquest 2025 la Seguretat Social puja l'edat per a aquests treballadors