Tensió bèl·lica

L’Exèrcit detecta un "ecosistema de desinformació" rus a Espanya

Una investigació militar va localitzar en els mesos inicials de la guerra a Ucraïna 179 focus emissors d’argumentaris i notícies falses

L’Exèrcit detecta un "ecosistema de desinformació" rus a Espanya

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Experts de l’Exèrcit de Terra han investigat el que denominen "ecosistema de desinformació de Rússia a Espanya" i el seu funcionament "tàctic" en aquest escenari de guerra i tensió internacional. Les seves conclusions integren un estudi sobre actius de propaganda i pautes de comportament que obra en poder de comandaments de la cúpula de Defensa, confirmen a EL PERIÓDICO fonts militars.

El contingut al·ludeix a part del que Pedro Sánchez va denominar dimecres "ingerència estrangera" quan va defensar al Congrés el seu programa per a la regeneració democràtica i contra les notícies falses. La investigació militar va prendre com a període d’observació els mesos d’inici de la guerra d’Ucraïna, entre febrer i agost del 2022, i va localitzar 179 focus emissors d’argumentaris, declaracions i notícies falses. Aquest contingut s’alinea en 18 narratives russes que es distribueixen a través de quatre "pilars" d’aquest ecosistema, amb l’emissió de ratxes de fins a 8.000 missatges a través de diferents mitjans en els sis mesos escrutats.

Els experts de l’Exèrcit van iniciar l’estudi quan van detectar que passaven a una fase tàctica a Espanya les conegudes "mesures actives" del Kremlin, campanyes estratègiques habituals d’influència exterior desplegades per Rússia a tot Occident.

Amb aquesta indagació, per primera vegada es va encunyar en un document militar espanyol el concepte "ecosistema de desinformació", si bé els investigadors del fenomen citen precedents d’acció d’aquest conglomerat en la Catalunya del procés. Els militars defineixen l’ecosistema de desinformació com una "col·lecció de canals i plataformes de comunicació oficials proxy i no atribuïts que Rússia utilitza per influir i, creant i amplificant narratives falses, desinformar l’opinió pública espanyola i la diàspora russa assentada a Espanya". Una part dels missatges emesos per aquest aparell són per a consum dels quasi 100.000 russos censats i no censats a Espanya.

Els observadors de l’Exèrcit divideixen l’ecosistema en quatre "pilars": 1. Organismes oficials russos, amb 27 casos; 2. Plataformes amb origen a Rússia o finançades pel Kremlin, amb 45; 3. Fonts proxy, amb 49 plataformes des de cambres de comerç a fundacions o centres de formació, i 4. Agents d’influència, dels quals consideren 58 casos.

Total autonomia

L’última categoria inclou opinants i intel·lectuals que no necessàriament són conscients que transmeten narratives russes. En la tercera, els investigadors inclouen "plataformes creades per ciutadans espanyols o russos residents en territori nacional". En la primera entren ambaixades, consolats i altres representacions estatals. Cada pilar, conclou la investigació, "actua de manera independent, adaptant les narratives difoses pel Kremlin per crear uns missatges conformes a l’audiència objectiu".

Notícies relacionades

A través dels quatre pilars es va posar en circulació a Espanya –amb posterior exportació a canals d’Iberoamèrica– un relat iniciat pel ministre rus d’Afers Exteriors, Serguei Lavrov, l’1 de març del 2022 sobre plans de Kíiv per aconseguir armes nuclears que encara s’ha de complir.

El 6 de març el missatge havia canviat: parlava d’armes de destrucció massiva, concretament en suposats laboratoris ucraïnesos d’armes biològiques que no s’han vist en tota la guerra. Ho explicava l’ambaixada russa a Espanya en el seu compte d’X citant el portaveu del ministeri rus de Defensa, Ígor Konaixénkov.