El tauler català

Puigdemont redobla els contactes amb Rovira en plena negociació ERC-PSC

Junts vol refer la unitat independentista en tots els fronts, des del Parlament fins al Congrés 

Els republicans donen prioritat a una aliança amb els socialistes per a la investidura

L’últim cara a cara va ser el 8 de juliol, el mateix dia que es va conèixer l’arxivament del cas Tsunami

Puigdemont redobla els contactes amb Rovira en plena negociació ERC-PSC
5
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 5 de juny, en plena campanya per a les eleccions europees, l’expresident Carles Puigdemont es va desplaçar a Ginebra per reunir-se amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira. Feia anys que la relació entre els dos dirigents s’havia deteriorat i que la interlocució era inexistent. Va ser en aquella reunió, en la qual també van participar Jordi Turull per la part de Junts i Josep Maria Jové per la dels republicans, on es va començar a encarrilar el pacte independentista per a la Mesa del Parlament que va acabar donant la presidència a Josep Rull. Però aquesta no ha sigut l’única trobada entre Puigdemont i Rovira en l’últim mes i mig. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, n’hi ha hagut almenys una altra de presencial i algunes de telemàtiques, mentre ERC intensifica la negociació amb el PSC.

L’últim cara a cara va ser el 8 de juliol, el mateix dia que, a la nit, es va saber que el jutge Manuel García-Castellón arxivava el cas Tsunami per un defecte de forma i que Rovira podia tornar a Catalunya. També en aquesta trobada a Suïssa estava Turull, que va conèixer la notícia que queia la causa contra la dirigent d’ERC quan el seu vol va aterrar a l’aeroport del Prat. Quatre dies després, en el seu primer acte a Cantallops (Alt Empordà) després de creuar la frontera, Rovira exclamava: "Hem vingut aquí per acabar la feina que vam deixar a mitges, per tornar a començar i reunir tot el moviment independentista". El missatge va ser ben rebut per les files de Junts, allà representades pel mateix Turull i Josep Rius, que assenyalen que aquestes paraules són el camí a seguir, malgrat que ERC avança en paral·lel en la negociació per a la investidura de Salvador Illa.

Un dia abans de la trobada presencial entre Puigdemont i Rovira s’havia celebrat una altra cimera independentista, però aquesta vegada més extensa i a Waterloo. No hi va ser present la secretària general d’ERC, però sí els dirigents republicans Juli Fernández i Marta Vilaret, a més del cupaire Carles Riera i els presidents de l’ANC, Òmnium i l’AMI. Allà es va abordar com ha de prosseguir l’independentisme després de les eleccions del 12 de maig, quan per primera vegada es va perdre la majoria independentista al Parlament, i també es va començar a treballar en un dispositiu en cas que es produeixi finalment la tornada de Puigdemont.

Però més enllà d’aquestes reunions presencials, la comunicació entre les cúpules de Junts i ERC no ha cessat des de la constitució del Parlament, i tant Puigdemont com Rovira s’hi han implicat amb trucades i videoconferències, malgrat que els seus exsocis mantenen encara una agenda més intensa amb el partit d’Illa. També Turull, que sempre ha mantingut el fil de comunicació amb Rovira –fins i tot quan ella i Puigdemont no parlaven–, està implicat en els contactes i manté una relació fluida amb la líder republicana, ara ja de tornada a Catalunya.

I tampoc Junts s’oblida del flanc Oriol Junqueras, que malgrat no tenir un càrrec orgànic ara en la formació, vol recuperar el control del partit en el congrés del pròxim 30 de novembre. Amb ell també hi ha interlocució, després que es veiés amb Puigdemont a Waterloo a principis de mes.

Veredicte de les bases

Però, ¿de què es parla en aquestes reunions? Malgrat que ERC negocia amb el PSC la investidura de Salvador Illa i està pendent de tancar algun preacord per poder sotmetre’l al veredicte de les bases abans que acabi juliol, Puigdemont no ha renunciat mai a postular-se. Així ho va comunicar la mateixa nit electoral i no se n’ha desdit, malgrat que per tornar a ser president necessita una abstenció del PSC que els socialistes ja han descartat per activa i per passiva donar-li. Per ara, a Junts eviten tancar cap porta, tampoc que l’expresident s’avanci a Illa, però apunten que abans de postular-se, Puigdemont vol un acord amb els republicans.

Fonts postconvergents apunten que el to de les converses amb ERC és "bo" i el contingut sobre la taula, "potent". "L’objectiu és anar a l’una, en tot, fins a acabar la feina", afegeixen. I això no només implica les negociacions per a una eventual investidura de Puigdemont, sinó en tots els fronts, també el del Congrés dels Diputats. "Tenim 14 diputats a Madrid", reblen les mateixes fonts. Des d’ERC admeten que s’està recuperant un bon fil d’interlocució i uns "ponts" que poden ser útils per coordinar-se tant a Madrid com al Parlament si han de conviure en l’oposició. No obstant, els republicans consideren que "no s’està negociant" una investidura amb Junts. "Ni tenen un pla de govern ni concreten propostes", asseguren, a més de remarcar que Puigdemont no té al seu abast una majoria real per ser president.

En canvi, ERC admet estar negociant pràcticament "diàriament" amb els socialistes, que són, recorden, els que poden concedir un finançament singular per a Catalunya. Aquesta carpeta, en la qual des de la seu de Calàbria consideren que no s’avança prou, reconeixen que ha estat també a l’agenda de conversa amb Junts. "¿S’oposarien a un acord positiu per a Catalunya?", etziben amb ironia.

Notícies relacionades

No obstant, malgrat la insistència de Junts per refer la unitat independentista, la direcció republicana prioritza l’aliança amb el PSC perquè numèricament és possible –també amb la participació dels Comuns– i perquè és la que li permet que cotitzi a l’alça el paper dels seus 20 diputats en la legislatura que mira d’alçar el vol. Rovira ha agafat el timó de la interlocució ara ja presencialment i dilluns es va reunir amb la número dos del PSC, Lluïsa Moret, per encarar el que entenen que ha de ser la recta final de les converses.

De cara a la setmana que ve i prèviament a un eventual pacte, ERC espera poder lluir avenços en compromisos pendents de complir per part del Govern, un camí de negociació amb la formació d’Illa que, asseguren, no es truncarà pels plans que pugui tenir Puigdemont per tornar a Catalunya si l’oferta dels socialistes és prou suculenta. "No podem estar pendents ni controlar què fa, així que ens centrem a pressionar tant com puguem el PSC i el PSOE", conclouen. Si el retorn es produeix i l’expresident es postula a la investidura, remarquen, ja valoraran els passos a seguir.