Una repetició electoral reforçaria el PSC i ERC i perjudicaria Junts

El rebuig de la independència de Catalunya bat rècord i assoleix l’avantatge més gran sobre el sí, segons l’enquesta del CEO

Una repetició electoral reforçaria el PSC i ERC i perjudicaria Junts

ALEJANDRO GARCIA

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb la investidura en l’aire i sense un desenllaç clar, el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat va llançar ahir una advertència en forma d’enquesta. El seu segon baròmetre de l’any, el primer després de les eleccions catalanes del 12 de maig, reflecteix que una hipotètica repetició dels comicis el 13 d’octubre reforçaria el PSC i el conjunt de les esquerres, mentre que perjudicaria una mica més Junts que ERC, fent retrocedir encara més la majoria independentista.

Segons el sondeig del Govern, Salvador Illa tornaria a guanyar les eleccions amb 39-45 escons (ara en té 42), però, tot i que perdés algun diputat respecte al maig, veuria reforçades les seves opcions de ser president de la Generalitat amb un pacte d’esquerres pel creixement dels Comuns i l’aguant d’ERC, que sortiria més ben parat que Junts. I és que Carles Puigdemont aconseguiria 31-36 diputats (avui en té 35) i els republicans, l’hipotètic candidat dels quals seria ara mateix una incògnita, obtindria 19-24 parlamentaris (avui en té 20).

Notícies relacionades

Les conseqüències de la pèrdua de la majoria independentista que van mostrar les eleccions catalanes del 12 de maig també es constaten al baròmetre del CEO, que consigna l’avantatge històric més gran del no sobre el sí, 13 punts, davant la hipòtesi d’un referèndum d’autodeterminació. El 53% dels catalans votarien avui en contra de la independència, tres punts més que a l’abril (just abans dels comicis), mentre que el 40% votaria a favor, dos punts menys que fa tres mesos.

El no en un eventual referèndum s’ha imposat al sí en tots els baròmetres des de fa cinc anys, la distància dels quals mai havia superat els 11 punts fins a ara i sempre movent-se entre el 47% i el 52% des del 2019. En canvi, el sí va ser l’opció majoritària en alguns baròmetres en els quatre anys anteriors, i va arribar l’octubre del 2017 al 49%.