Presumpta corrupció

Begoña Gómez es nega a declarar i titlla de "prospectiva" la investigació

La defensa de la dona de Sánchez critica que la causa inclogui totes les seves conductes des que el seu cònjuge és president 

Vox estudia demanar al jutge que citi com a testimoni el líder del PSOE

Begoña Gómez es nega a declarar i titlla de "prospectiva" la investigació
4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Begoña Gómez va decidir ahir no declarar davant el jutge Juan Carlos Peinado. La dona del president del Govern, Pedro Sánchez, es va acollir al seu dret com a investigada a no deixar testimoni en la causa oberta per les seves activitats professionals, i va abandonar el jutjat amb cara seriosa. L’advocat defensor, que és l’exfiscal i exministre socialista Antonio Camacho, va explicar que la decisió s’havia adoptat perquè considera que l’instructor està portant a terme una investigació "prospectiva", que inclou la vida professional de Begoña Gómez des que Pedro Sánchez és president del Govern.

I Camacho basa aquesta opinió en el fet que el mateix jutge, a l’explicar quin era l’objecte del procediment, "va assenyalar que són objecte d’investigació tots els actes, totes les conductes i tots els comportaments de la meva representada des que el seu cònjuge és president del Govern i en relació amb la denúncia inicial de Manos Limpias saben perfectament que aquesta denúncia va ser posteriorment analitzada per l’Audiència Provincial i va determinar que només uns contractes tenien prou indicis per iniciar una investigació. I aquests contractes van ser posteriorment remesos a la Fiscalia Europea i, per tant, la nostra posició és, seguint la interlocutòria de l’Audiència Provincial, que aquest procediment no té cap objecte", va explicar el lletrat defensor.

A més, l’advocat de Gómez va considerar "sorprenent" l’informe que ha presentat la Universitat Complutense de Madrid "en alguna de les seves afirmacions", ja que considera que està perfectament acreditat i la seva representada ho pot acreditar, que "la Complutense sempre va tenir coneixement del registre d’aquest nom i fins i tot es va fer amb una unitat de la Universitat Complutense que es dedica a aquest tema i hi ha correus en què queda clar que la Complutense sabia perfectament aquest registre i fins i tot va donar instruccions de com havia de fer-se i on s’havia de fer, per tant, ens sorprèn que en un informe es digui exactament el contrari". Per la seva banda, Vox va anunciar, després de la negativa a declarar de Gómez, que estudia demanar al jutge Peinado que citi a declarar com a testimoni el president del Govern, Pedro Sánchez, perquè aclareixi les reunions de la seva dona amb el rector de la Universitat Complutense, Joaquín Goyache Goñi, i amb l’empresari Juan Carlos Barrabés.

El president del Govern estaria obligat a declarar com a testimoni si el magistrat accedeix a l’anunciada petició de Vox, segons especifica l’article 412 de la llei d’enjudiciament criminal. No obstant, l’article indica que si el jutge fa la seva petició per fets per raó del seu càrrec, Sánchez pot reclamar que la seva compareixença sigui per escrit. I si Peinado acorda la declaració en virtut de fets que no tenen res a veure amb el seu càrrec, haurà d’interrogar-lo "al seu domicili o despatx oficial", és a dir, a la Moncloa.

Intrusisme professional

No obstant, l’article 416.1 de la mateixa llei disposa que, en els procediments penals, estan dispensats de l’obligació de declarar els parents en línia directa ascendent i descendent del processat, així com els seus germans, cònjuge o parella. Per això, Sánchez podria acollir-se al seu dret a no prestar declaració. Per la seva banda, el secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernad, va anunciar que presentaran una ampliació de querella perquè s’investigui un nou delicte, el d’intrusisme professional, perquè coneixen per documentació que els ha arribat que "Begoña Gómez va firmar de pròpia mà el plec de prescripcions tècniques d’un contracte per a les pimes".

Cinc incògnites en l’aire

1 L’acusació

El jutge ha admès denúncies que van des de la inicial de Manos Limpias fins a l’informe remès per la Universitat Complutense sobre el perjudici en el seu patrimoni en cas que Gómez obtingués la titularitat del software del màster que impartia.

2 Recomanacions

Haurà d’aclarir per què va recomanar a l’empresa pública Red.es l’empresa Innova Next, de l’empresari Juan Carlos Barrabés. L’UCO afirma que els contractes analitzats es van fer «sota els principis que regeixen la contractació pública». 

3 El ‘software’

Una altra incògnita que haurà d’aclarir, en relació amb la Universitat Complutense, és per què va reclamar fons a grans empreses, com Google, Telefónica o Indra, per crear el software i finançar el màster de la càtedra de la qual és codirectora.

4 Inmark

Una ampliació de la querella presentada per Hazte Oír sol·licita indagar en les subvencions estatals de 8 milions d’euros que ha obtingut Inmark des del 2020, una empresa multiservei a la qual Gómez va estar lligada fins a l’arribada a la Moncloa. 

Notícies relacionades

5  Institut d’Empresa

Hazte Oír pretén conèixer el motiu pel qual la dona de Pedro Sánchez, que no té estudis universitaris, va ser contractada per l’África Center, dependent de l’Institut d’Empresa, i quina relació va tenir amb ella la firma Wakalua.