Exconseller

Una jutge es desmarca del Suprem i aplica a Homs l’amnistia

El exconseller Francesc Homs.

El exconseller Francesc Homs. / David Castro

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una jutge ha amnistiat l’exconseller Francesc Homs en la causa oberta per les despeses en la promoció exterior del procés en una resolució en què es desmarca del Tribunal Suprem a l’afirmar que les directives europees en vigor no impedeixen perdonar el delicte de malversació.

Així ho va acordar la togada Carmen García, titular del Jutjat d’Instrucció número 18 de Barcelona, en una interlocutòria en què amnistia l’exconseller Homs perquè les despeses que va autoritzar com a secretari general de Presidència entre el 2011 i el 2012 no van suposar cap enriquiment personal ni tampoc van afectar fons europeus, d’acord amb el criteri de la Fiscalia. Amb el mateix argument, la jutge amnistia també l’altre investigat en la causa, el llavors secretari d’Afers Exteriors i de la UE, Senén F. P.

El Tribunal de Comptes va denunciar davant la justícia els dos excàrrecs del Govern per aprovar entre el 2011 i el 2012 despeses per al desplaçament i allotjament a Barcelona d’assistents a una trobada mundial de comunitats catalanes a l’exterior (35.700 euros), per un assessorament jurídic per a un projecte de dinamització internacional (14.520 euros) i per unes subvencions a la Fundació CatDem (amb 7.400 euros).

Notícies relacionades

Sense enriquiment personal

La jutge considera que els fets són amnistiables perquè s’inclouen en la promoció del procés i perquè no hi ha hagut enriquiment personal en la malversació, ja que les despeses van anar destinades a sufragar viatges i activitats de tercers vinculades a la promoció de la independència de Catalunya a través d’organitzacions catalanes que operaven internacionalment. També descarta que el cas quedi exclòs de la llei d’amnistia per afectar fons de la UE, ja que, a parer seu, ni de la instrucció, ja finalitzada, ni de l’informe del Tribunal de Comptes es desprèn que la desviació de fons perjudiqués els interessos financers comunitaris.